Očekuje se rast potrošnje peti mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. veljača 2015. u 08:08
Foto: Marijan Sušenj

Državni zavod za statistiku objavit će u srijedu prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje peti mjesec zaredom.

Državni zavod za statistiku objavit će u srijedu prvu procjenu prometa u trgovini na malo u prosincu prošle godine, a makroekonomisti očekuju nastavak rasta potrošnje peti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u prosincu za 1,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 0,5 do 1,7 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to manji rast nego u studenome, kada je promet u trgovini na malo skočio 2,2 posto. No, bio bi to već peti mjesec zaredom kako potrošnja raste.

Time bi se nastavio višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je u 2014. godini samo u svibnju i srpnju zabilježen realni pad potrošnje. No, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine promet u trgovini na malo bio je realno samo oko 0,2 posto veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

"U prosincu očekujemo realni rast prodaje na godišnjoj razini uslijed stabilizacije realnog raspoloživog dohotka zbog pada cijena nafte te nadolazećeg poreznog rasterećenja osobnog dohotka", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Međutim, rast potrošnje ograničen je nastavkom pada zaposlenosti. U prosincu je broj zaposlenih pao za više od 13.000 osoba ili 1 posto u odnosu na studeni.

"Iako promet u trgovini na malo raste već mjesecima, i dalje je uvelike ovisan o kretanjima na tržištu rada, koja su nepovoljna, s obzirom na pad zaposlenosti, te je potrošnja uglavnom usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Komentirajte prvi

New Report

Close