Očekuje se rast potrošnje 38. mjesec zaredom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2017. u 08:32
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Rast potrošnje 38 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u listopadu, a očekuje se nastavak rasta potrošnje rekordni 38. mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u listopadu za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,9 do 4,2 posto. Premda snažan, bio bi to nešto sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 4,3 posto na godišnjoj razini. Time bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

Rast potrošnje 38 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke. "Očekujemo nastavak solidnih stopa rasta, a podržavaju ga produljena turistička sezona, (sezonska) poboljšanja na tržištu rada i rasterećenje osobnih dohodaka, dok se indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača još uvijek nalaze na razmjeno visokim razinama", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim, po svemu sudeći, rekordne turističke sezone, rast potrošnje zahvaljuje se trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak. A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, dodatno potiču rast plaća i potrošnje, poručuju makroekonomisti.

Prema nedavno objavljenim podacima DZS-a, prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama iznosila je u rujnu 5.958 kuna, što je na godišnjoj razini nominalno više za 5,9 posto ili 334 kune. Podaci o maloprodaji važni su jer će naznačiti koliko snažno raste osobna potrošnja, najznačajnija komponenta bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Komentirajte prvi

New Report

Close