Očajni poslodavci tvrtke za razminiranje prodali bi državi

Autor: Saša Paparella , 12. svibanj 2016. u 12:07
Na prosvjedu koji je u Zagrebu organizirao Novi sindikat okupilo se oko 300 pirotehničara, Foto: Patrik Macek / Pixsell

Prosvjedu pirotehničara pridružili se vlasnici tvrtki voljni odreći se biznisa.

Oko 300 pirotehničara okupilo se u srijedu na prosvjedu koji je u Zagrebu organizirao Novi sindikat želeći upozoriti na neodrživo stanje u sustavu razminiranja: kažu da su slabo plaćeni, a željeli bi i kolektivni granski ugovor. Prosvjedna se povorka uputila prema Markovu trgu, no premijer Tihomir Orešković nije ih primio, pa su se sastali s članovima kluba zastupnika Mosta.

Poslodavci uz Sinčića

Zanimljivo je da su podršku prosvjedima dale i dvije udruge poslodavaca u razminiranju, od kojih je jedna, Zajednica za humanitarno razminiranje pri HGK, ipak odustala, i to zbog izjave Vilibora Sinčića da bi se privatnici morali povući i posao razminiranja prepustiti državi. “Nismo mogli podržati prosvjed jer su organizatori propustili istaknuti da poslodavci godinama rade na rubu egzistencije zbog maćehinskog odnosa države. Nacionalni program protuminskog djelovanja nikada nije ispoštovan, no poslodavci su mu vjerovali i stvorili kapacitete za razminiranje RH, školujući pirotehničare i nabavljajući skupu opremu. Netko je trebao te činjenice nabiti Sinčiću na nos da više ne govori gluposti kojima su ga napumpali neodgovorni sindikalisti”, komentirao je za Poslovni dnevnik Damir Lukić, predsjednik Zajednice.

No, Tomislav Ledić, potpredsjednik Udruge poslodavaca u protuminskom djelovanju, u izjavama čelnika Živog zida ne vidi ništa sporno te, prilično atipično za jednog poslodavca, podupire ideju o podržavljenju cijelog sektora.

Zajednički ciljevi

“I mi smo se pridružili prosvjedu jer su radnicima i poslodavcima gotovo svi ciljevi zajednički, a Sinčić nema veze s organizatorom prosvjeda. Zbog ovako lošeg stanja u sektoru mi poslodavci ne bismo imali ništa protiv da se maknemo sa tržišta. Neka država otkupi našu opremu te sama preuzme brigu o razminiranju! Na sastanku u Vladinu Uredu za razminiranje predložili smo da svi uđemo u Mungos ili neku drugu državnu tvrtku. Zakoni nisu dobri, javna nabava nas ubija godinama, a iako novca sada ima, izostala je poštena distribuicija posla po normalnoj cijeni”, rekao je Ledić.
U četvrtak će Vlada raspravljati o Prijedlogu protuminskog djelovanja za 2016. koji predviđa trošak od 510 milijuna kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close