Obujam radova u građevini pao 4,7 posto

Autor: Ana Blašković , 23. lipanj 2020. u 21:59
Foto: GettyImages

Pritom su najviše usporili radovi na zgradama, 6,4% na godišnjoj razini.

Obujam građevinskih radova u Hrvatskoj pao je u travnju 4,7 posto na godišnjoj razini, pokazuju privremene brojke Državnog zavoda za statistiku.

Gledajući mjesečnu promjenu, pad je 1,9 posto u odnosu na ožujak. Pritom su najviše usporili radovi na zgradama, 6,4% na godišnjoj razini, no pad bilježe i radovi na ostalim zgradama, i to za 2,2 posto.

U odnosu na ovogodišnji ožujak, kada je nastupilo ograničavanje kretanja zbog koronavirusa, što se djelomično odrazilo i na taj sektor, obujam građevinskih radova na zgradama prikočio je3,8%, dok promjena na ostalim građevinama nije bilo u odnosu na godišnje brojke.

Upravo kad se promatraju odrađeni sati na gradilištima prema vrsti građevina i radova vidljivo je da je u travnju 35% vremena otpadalo na izgradnju novih zgrada, a 15-ak posto na ostale radove na zgradama.

Za očekivati je da bi se u narednim mjesecima statistika mogla ponešto izmijeniti kada krene jači zamah obnove građevina stradalih u zagrebačkom potresu u ožujku i naknadnim podrhtavanjima.

Podsjetimo, još se čeka zakon o obnovi metropole, ali i povratna informacija na koliko će novca iz europskog Fonda solidarnosti Hrvatska uistinu moći računati.

Komentirajte prvi

New Report

Close