Obrtnici na poplavljenim područjima dobit će privremeno oslobođenje obveza

Autor: Marija Brnić , 22. svibanj 2014. u 11:38
Pxll

Obrtnici i mali poduzetnici na poplavljenim područjima u Slavoniji dobit će posebnim zakonom oslobođenje obveza administrativnih postupaka i rokova.

Obrtnici i mali poduzetnici na poplavljenim područjima u Slavoniji dobit će posebnim zakonom oslobođenje obveza administrativnih postupaka i rokova kao što su prijave obveza Poreznoj upravi, radnika na mirovinsko i zdravstveno osiguranje i slično. Takvu inicijativu Hrvatske obrtničke komore jučer je prihvatio Odbor za gospodarstvo Hrvatskog sabora, u kojemu je član i predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec. 

Bitno je da svi koji su napustili svoje radionice, naglo i bez ikakvih dokumenata, dobiju iznimku i mogućnost da privremeno obustave poslovanje, te da ih se oslobodi plaćanja obveznih doprinosa za to razdoblje privremene obustave, objašnjava Ranogajec, te ističe kako u suprotnom obrtnicima ostaju sve obveze kao da normalno posluju, budući da su kao fizičke osobe osigurani temeljem obrta, pa i tijekom privremene obustave neovisno o o razlogu obustave ostaju obveznici. Ono što je posebno važno jest da se takva iznimka daje putem zasebnog zakona, kako bi se obustavila primjena drugih zakona koji poreznike i druga državna tijela obvezuje na poštivanje rokova. Šef HOK-a predlaže još jedan izuzetak – a to je djelovanje unatrag, točnije primjenu od 12. svibnja, a nada se da će ovakvu mjeru Vlada prihvatiti već na današnjoj sjednici u Županji. 

Komentirajte prvi

New Report

Close