Obnovljene šibenske tvrđave kao primjer EU kreativnosti

Autor: Lucija Špiljak , 15. prosinac 2020. u 22:00
Tvrđava sv. Mihovila/H. Jelavić/PIXSELL

Šibenik je prikazan kao inovativan grad koji je pretvorio tvrđave u iznimnu turističku lokaciju, smjestivši se u društvo velikih europskih gradova.

Obnovljene šibenske tvrđave sv. Mihovila i Barone na popisu su 32 primjera dobrih praksi iz programa Europske komisije Kreativna Europa.

Riječ je o jednoj od najvažnijih publikacija Europske unije pod nazivom Kulturna baština na djelu, koja se bavi programima vrijednim 1,46 milijarde eura za kulturni i kreativni sektor.

Šibenik je prikazan kao inovativan grad koji je pretvorio tvrđave u iznimnu turističku lokaciju, smjestivši se u društvo velikih europskih gradova.

“Izuzetno smo ponosni na revitalizaciju tvrđave sv. Mihovila i tvrđave Barone, a predstoji i obnova trećeg fortifikacijskog objekta – tvrđave sv. Ivana.

Šibenik je primjerom dobre prakse postao i zbog izvrsnosti u upravljanju kulturnim dobrima, zbog čega smo ponosni na našu Javnu ustanovu Tvrđava kulture Šibenik”, rekao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Šibenik se, uz pomoć tvrđava, pozicionirao kao kulturno središte Hrvatske, tvrđave su revitalizirane i jedne su od najposjećenijih povijesnih spomenika u Hrvatskoj, gdje se organiziraju i mnogobrojni kulturni događaji, koncerti, projekcije i ostalo.

U europskoj publikaciji je istaknut i Klub prijatelja šibenskih tvrđava koji spaja lokalno stanovništvo s obnovljenim kulturnim dobrom grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close