Obnovljen kamp u Premanturi za bezbrižno ljetovanje slijepih

Autor: Ivan Tominac , 07. lipanj 2021. u 22:00
Vojin Perić

Povećanjem energetske učinkovitosti postižu se uštede koje omogućuju dužu sezonu i povoljnije cijene.

Svega 12 kilometara od Pule u općini Premantura nalazi se Edukacijsko-rehabilitacijski kamp za slijepe ERKS. Inkluzivnost je davno trebala prestati biti slovo na papiru, a ovaj obnovljeni kamp u vlasništvu Hrvatskog saveza slijepih i pod upravom Tiflotehne tome daje na značaju.

Projekt povećanja energetske učinkovitosti i pristupačnosti objekta ERKS za osobe s invaliditetom sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednosti projekta je 5,2 milijuna kuna, pri čemu bespovratna sredstava iznose 3,4 milijuna.

Veća pristupačnost

Kamp danas ima sve za bezbrižno ljetovanje osoba s oštećenjem vida, ali i članova njihovih obitelji i videćih prijatelja. Svi su dobrodošli, a kako ističe predsjednik Hrvatskog saveza slijepih Vojin Perić, riječ je o okruženju koje slijepim i slabovidnim osobama daje mogućnost da budu samostalni i sigurni.

Perić

Ovo je mjesto gdje se urbanizira slobodno vrijeme, gdje se educira i rehabilitira.

“Stvarno sam sretan i ponosan što je dovršen jedan posao koji je iziskivao toliko napora, truda ljudi koji su napisali i provodili projekt, zajedno s ljudima koji su građevinski zaduženi da ovo sve funkcionira, ispravljali, korigirali, davali savjete u nešto što je projekt obnove i energetske učinkovitosti.

Ovo je jedno mjesto gdje se urbanizira slobodno vrijeme, gdje se educira i rehabilitira. Ima različite svrhe kao što su odmaralište, hostel, kamp, edukacijsko-rehabilitacijski centar te uživanje u druženju i hobijima“, dodao je Perić.

Projekt se u 24 mjeseca provodio u tri cjeline: građevinsko-obrtničke mjere, elektrotehničke mjere i strojarske mjere. Velika pažnja je posvećena ekološkoj održivosti, a unutar objekta, na podu i zidovima, nalaze se taktilne površine, linije vodilje i taktilne oznake za slijepe i slabovidne, koje omogućuju bolju orijentaciju i samostalnije kretanje. Osim toga, u svim sobama i hodnicima nalaze se taktilne orijentacijske mape i  evakuacijski planovi.

Unutar objekta, na podu i zidovima, nalaze se taktilne površine, linije vodilje i taktilne oznake za slijepe i slabovidne, koje omogućuju bolju orijentaciju i samostalnije kretanje

“Provedbom navedenih mjera dostiže se ušteda energije od 39,34 posto godišnje i smanjenje emisija CO2 za 6,03 t/godišnje, što će, osim energetski kvalitetnijeg poslovanja i osiguranja kompletne pristupačnosti za osobe s oštećenjem vida, za sam objekt značiti smanjenje troškova poslovanja, čime je omogućeno produženje sezone ljetovanja te održavanje pristupačne cijene za slijepe i slabovidne osobe slabijeg imovinskog stanja’’, rekao je voditelj projekta energetske obnove Hostela ERKS Petar Glavaš.

Istraživanje i rekreacija

Međutim, nije sve ostalo samo na interijeru i eksterijeru, razmišljalo se znatno dalje. Upravo u tom maniru odmaralište nudi mogućnost iznajmljivanja tandem bicikala, sve sa željom da se slijepim osobama omogući da uz videću pratnju dobiju dodatnu rekreaciju i istraživanje Premanture na dinamičan i aktivan način.

Rekreaciju i zabavu ERKS nudi i u garniturama društvenih igara kao što su šah, Čovječe ne ljuti se, Alias, govorni pikado, ali i mnoge druge društvene igre prilagođene slijepim i slabovidnim osobama.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close