Obnova pod jednim krovom, manje papira i dokazivanja vlasništva

Autor: Jadranka Dozan , 25. siječanj 2023. u 22:00
Prema najavama,uskoro bi trebala zapoceti obnova ostecenog, sisackog Zeljeznickog kolodvora/ Nikola Cutuk/PIXSELL

Nova rješenja za ubrzanje procesa, novina i pripajanje Fonda.

Branku Bačiću, novom ministru graditeljstva ne treba uhodavanje. Uz posjet Banovini i televizijsku najavu da će za dva tjedna izaći s prijedlogom rješenja stambenog pitanja za 4500 osoba koje još žive u kontejnerima, njegov je resor jučer izašao s prijedlogom promjena zakonskog okvira za obnovu zgrada oštećenih potresom.

Predložena su u formi novog zakona umjesto izmjena i dopuna važećega, jer se računa da će se tako izbjeći moguće nejasnoće u primjeni.

Za početak, radi bolje koordinacije i u konačnici ubrzanja obnove tom će se Ministarstvu, kako se već i najavljivalo, pripojiti Fond za obnovu te Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Uz stavljanje težišta na poticanje samoobnove, prema nacrtu zakonskog prijedloga za koji je jučer otvorena jednotjedna javna rasprava predviđa se niz administrativnih pojednostavljenja i općenito rješenja za koja se smatra da su dosad usporavala provedbu.

Novi ministar graditeljstva Branko Bačić prekjučer je obišao obitelji koje i dalje žive u kontejnerima/L. Stanzl/PIXSELL

Što se sve ukida
Kao jedno od važnijih novih rješenja predlagatelji ističu uređivanje pitanja dokazivanja vlasništva u slučajevima u kojima po tom pitanju postoji dvojba, a koja nastaje u slučajevima u kojim se podaci iz zemljišnih knjiga ne podudaraju sa stvarnim stanjem, ili zemljišna knjiga ne postoji.

Više novina ima predznak ukidanja. Primjerice, ukidaju se izrada elaborata ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije za konstrukcijsku obnovu obiteljskih kuća i obveza izrade projekta uklanjanja za slobodnostojeće obiteljske kuće.

Isto vrijedi i za tehničko-financijsku kontrolu projekta i potrebu ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za provođenje konstrukcijske obnove zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline a koje nisu pojedinačno kulturno dobro. Usto, ukida se i izvješće o obavljenoj kontroli revidenta za višestambene, stambeno-poslovne i poslovne zgrade na projekt za uklanjanje zgrade.

Novi zakon, nadalje, smanjuje broj sudionika u postupcima obnove i olakšava dokazivanje vlasništva drugim dokaznim sredstvima, a uvodi i nove mogućnosti financiranja samoobnove, kao i model zamjene prava vlasništva umjesto obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća.

Pojednostavljivanju postupka obnove trebala bi pridonijeti i mogućnost odlučivanja o pravima na obnovu nakon utvrđenog stupnja oštećenja donošenjem rješenja o obnovi i rješenja o novčanoj pomoći.

U daljnji proces obnove, pak, uključuje se Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama koja će dobiti ovlasti za gradnju višestambenih zgrada i stjecanje nekretnina za privremeni smještaj.

Po novom se predviđaju novčane pomoći građanima za uklanjanje svih uništenih zgrada (uključujući i pomoćne, gospodarske i sl.), kao i za troškove izrade projekata. K tome, proširuje se mogućnost dobivanja novčane pomoći za samoobnovu prije početka obnove.

Među brojnim novinama je i uređivanje pitanje postupanja s djelomično uklonjenim zgradama, kao i mogućnost gradnje zamjenske obiteljske kuće u slučaju u kojem se utvrdi da popravak konstrukcije nije opravdan zbog klizišta ili drugih geoloških promjena koje su prouzročile promjenu temeljnih karakteristika tla.

4500

osoba još živi u kontejnerima zbog prespore obnove nakon potresa

Blokovska rješenja
U okviru stambenog zbrinjavanja pogođenih osoba novost je i opcija davanja u vlasništvo kuće ili stana umjesto obnove ili izgradnje zamjenske obiteljske kuće. Privremeno stambeno zbrinjavanje pak trebalo bi se poboljšati dobavom montažnih energetski učinkovitih kuća.

U sferi javne nabave nacrt povećanje učinkovitosti provedbe namjerava se postići kroz provođenje tih postupka po geografskim cjelinama i blokovskim rješenjima, a predviđa se i skraćivanje rokova za izradu projektne dokumentacije i za provođenje njezine revizije.

Pitanje određivanja najviših cijena usluga i radova utvrđivat će tijela koja će odlukom odrediti Vlada, a objavljivat će se na mrežnim stanicama Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close