Obnavlja se jedna od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, investicija je vrijedna 3,3 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/H , 03. ožujak 2018. u 09:42
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prvi se put spominje u petom stoljeću. Posebno je bila važna za vrijeme turskih osvajačkih ratova, a najsjajnije razdoblje je iz doba kapetana Petra Kružića.

U tijeku su završne pripreme za početak obnove tvrđavi Klisa koja će stajati oko 3,3 milijuna kuna, doznaje se u Općini Klisu.

 Za osvjetljavanje objekata unutar zidina kliške tvrđave osigurano je 2,8 milijuna kuna, od čega Općina Klis izdvaja 1,4 milijuna, a 1,4 milijuna odobreno je iz fondova Europske unije. Natječaj za te radove trebao bi biti raspisan u sljedeća dva mjeseca, doznaje Hina u Općini Klisu.  Radovi na osvjetljavanju zidina unutar kliške tvrđave trebali bi biti završeni do kraja godine. Osvjetljavanjem objekta unutar zidina Kliške tvrđave povećat će se sigurnost posjetitelja, a ono će pridonijeti i produžavanju radnog vremena na tvrđavi.
 Prema informacijama iz Općine Klisa, Ministarstvo kulture odobrilo je više od 500.000 kuna za konzervatorsko-arheološke radove, koje će izvesti Konzervatorski odjel iz Splita, koji će odlučivati o tijeku radova koji bi trebali završiti do ožujka 2019.
 Ove godine obilježava se 370. obljetnica oslobođenja hrvatskoga povijesnog i kraljevskog grada Klisa od turskih osvajača, koji su Klis pod svojom upravom držali 110 godina. Tim će se povodom 27. i 28. srpnja održati dvodnevni povijesno-scenski spektakl “Uskočki boj za Klis”, koji priređuje Povijesna postrojba Kliški uskoci, a sudjelovat će više od 250 članova povijesnih postrojba i viteških skupina iz svih krajeva Hrvatske i iz Europe.   U organizaciji Književnoga kruga iz Splita održat će se i tradicionalna manifestacija “Knjiga Mediterana”, u sklopu koje će se prirediti znanstveni skup u povodu 370. obljetnice oslobođenja Klisa od Turaka.
  Kliška tvrđava smještena je na prijevoju između Kozjaka sa zapadne strane i Mosora s istočne strane, a zbog njezina strateškog položaja stoljećima su se na tom području vodile borbe. Prema povijesnim izvorima, kliška tvrđava, jedna od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj,  prvi se put spominje u petom stoljeću.    Posebno je bila važna za vrijeme turskih osvajačkih ratova, a najsjajnije razdoblje je iz doba kapetana Petra Kružića  (1520.-1537.), koji je poginuo 1537., kad su je Turci i osvojili. Tvrđavu su oslobodili Mlečani 1648. godine.
 Akademik povjesničar Stjepan Krasić nedavno je objavio knjigu "Kandijski rat i oslobođenje Klisa od Turaka godine 1648.", a Općina Klis organizirat će 23. ožujka svečanu promociju te knjige.

Komentari (2)
Pogledajte sve

“Posebno je bila važna za vrijeme turskih osvajačkih ratova, a najsjajnije razdoblje je iz doba kapetana Petra Kružića (1520.-1537.), koji je poginuo 1537., kad su je Turci i osvojili. Tvrđavu su oslobodili Mlečani 1648. godine.”
————————————————————————————————————————————————————
Kad su 1941.godine neki novi Mlečani “oslobodili” cijelu Dalmaciju ispod vladavine nasljednika tih Turaka mi smo ih nazivali okupatori!A oni su ustrajno tvrdili za sebe da su osloboditelji,iako je u to malo tko vjerovao. Pa budi ti sad pametan?!

Prekrasna tvrđava koju treba zaštiti! Držimo fige da posao bude odrađen profesionalno a ne na klasični balkanski način.

New Report

Close