Objekti Purisa postaju rasadnik novih poduzetničkih projekata

Autor: Suzana Varošanec , 22. lipanj 2016. u 11:07
U kupnju farme i opremu Sergej Te uložio je 222.000 eura /Duško Marušić/PIXSELL

Purisovu farmu Šurani 1 kupila je tvrtka Te nekretnine, vlasnika Sergeja Tea, Koreanac iz Moskve koji u RH radi već 10 godina.

Purisov stečaj na Trgovačkom sudu u Rijeci prometnuo se posljednjim dražbama u pravi rasadnik novih poduzetničkih projekata. Niknut će na imovini propale tvrtke, a kako najavljujuju investitori, uz dobru perspektivu za razvoj njihovih novih biznisa, predviđena je i mogućnost novog zapošljavanja.

Investicijama u preuzimanje nekretnina Purisa omogućit će se novi poslovni razvoj zasad za nekolicinu istarskih poduzetnika koji su na sudskim dražbama kupili nekoliko bivših farmi. Nakon početnog ulaganja u imovinu, doznajemo, kupci pripremaju teren za realizaciju novih projekata s vizijom oživljavanja gospodarske aktivnosti, a pritom nisu bez poduzetničkog iskustva. Purisovu farmu Šurani 1 kupila je tvrtka Te nekretnine iz Pule, koja se bavi nekretninskim biznisom.

 

20posto

povećat će se proizvodni kapaciteti tvrtke Valipile nakon preseljenja

Također, na zadnjoj javnoj dražbi farma Katun 1 prodana je istarskom poduzetniku Daliboru Negovetiću, koji tri godine uspješno posluje s tvrtkom Euro histria, dok je farmu Katuni II kupila pazinska tvrtka Filix, koja se bavi viskim tehnologijama – led rasvjetom i sa svojim je proizvodima prisutna na svim kontinentima. Usto, upravnu zgradu Purisa kupio je njezin susjed, a riječ je o pazinskoj građevinskoj tvrtki G.I.P. Trenutno je za početak realizacije novog prijekta najdalje otišla tvrtka Te Nekretnine, a završava pripreme za početak tova prepelica i proizvodnje prepeličjih jaja. Vlasnik tvrtke Sergej Te, koji nam se predstavio kao Korejanac iz Moskve koji u Hrvatskoj posluje zadnjih desetak godina, nadomak Pazina kreće s projektom tova 61.000 prepelica. 

Partneri za distribuciju
Oprema je nabavljena, i u tijeku su završni radovi na montaži, kaže Te, a otprilike za dva tjedna najavljuje da kreće tov prepelica. To je prvi biznis te tvrtke u peradarskoj branši, a doznajemo on pregovora i s Metroom, te ima partnere za distrubuciju jaja i mesa. "Trebat će nam 10-ak radnika, a postoji mogućnost širenja. Končana investicija ovisit će o tržišnim prilikama, a i ova početna nije mala, jer smo kupili farmu za oko 220.000 eura te uložili u opremu", kaže Te.

TE nekretnine se bave kupnjom nekretnina koja onda daje u najam zakupcima koji se bave proizvodnjom. Taj model kane proširiti i na Europu gdje će, kaže, potražiti eurpske partnere. Vlasnik Filixa Livio Jurman, tvrtke koja proizvodi led rasvjetu, potvrdio nam je da će na bivšoj Purisovoj farmi na prostoru veličine dva i pol hektara nastati njihov novi centar u sklopu kojeg će niknuti tehnološki park, i to po svemu sudeći na proljeće 2017. Tvrtka već ima vlastiti laboratorijski centar za ispitivanje svjetiljki, a na prostoru bivše Purisove nekretnine planira novi centar led rasvjete i nove tehnologije. 

 

61tisuća

prepelica trebala bi biti uzgojena na prostoru Šurani 1

Uređenje za proizvodnju
Zaposlili su, kaže Jurman, mlade ljude na promociji, izvozu i razvoju novih tehnologija. Tvrtka je inače nastala prije 26 goidna iz bivšeg obrta, a vlasnik ističe kako nikad nisu imali problema u poslovanju i plaćanju. Radimo i razvijamo se korak po korak, nigdje ne srljamo i ne zadužujumo se, objašanjava poslovnu filozofiju Filixa Jurman. Tvrtka je prepoznatljiva i po tome što jedina u Hrvatskoj ima bar komoru za ispitivanje specijalnih lampi koje su podvodne. Čim riješe sve papire, kaže on, otvaraju se veliki potencijali, s obzirom da naružbe za izvoz enormno rastu. "U prvom koraku selimo se u postojeći objekat koji je u dobrom stanju, a za druge prostore predviđamo obnovu", kaže Jurman.

Treći istarski poduzetnik koji je odlučio kupiti jednu bivšu Purisovu farmu je Dalibor Negovetić, a uložio je u to 957,8 tisuća kuna. Priprema svoj drugi poduzetnički projekt, i to proizvodnju, no zatražio je da ne iznosimo detalje. Ovaj 30-godišnjak navodi da nema namjeru napustiti Hrvatsku kao tisuće mladih, nego će ovdje živjeti i poslovati. Projekt koji pokreće na bivšoj farmi Katun I, kaže, sad je fazi dobivanja uporabne dozvole postojećih objekata koji su izgrađeni 1970.-ih godina. Administracija ovdje nije spora, i očekujem da će se tijekom ljeta to riješiti, kaže Negovetić. Raspolaže s 1800 kvadrata prostora koji će trebati urediti za proizvodnju. Inače, njegova tvrtka Euro histria iza sebe ima tri uspješene godine u distibuciji samouslužnih aparata za kavu.

Vlasnik G.I.P.-a Janko Erik potvrdio nam je da slijedi rekonstrukcija bivše Purisove upravne zgrade koju je kupio u tom stečaju. "Sto god bismo tamo radili, svakako će objekt trebati preuređenje", kaže Erik. Njegova je tvrtka srednji poduzetnik, temeljna djelatnost je građevinarstvo, ima više od 50 zaposlenika i stalno otvoreni natječaj za radna mjesta iz te branše, no Erik vidi novi poslovni zamah u tom prostoru, a kao jednu od mogućnosti navodi i ugostiteljstvo. Zanimljivo je da je prostor za projekt s prepelicima bio u zakupu zagrebačke tvrtke Valipile. 

Seli se Valipile
Kako nam je potvrdio njezin direktor Andrej Alilović, Valipile nije bilo zainteresirano za kupnju te farme zbog veličine, pa je sad pred pokretanjem proizvodnje na farmi Muntrilj znatno većih kapaciteta, koju je kao zakupac u međuvremenu i obnovio. "Ovih dana selimo proizvodnju na farmu Muntrilj, gdje smo uspostavili nove linije hranjenja i pojenja. Zamjena samog proizvodnog objekta rezultirat će povećanjem proizvodnih kapaciteta Valipilea za 20%, što znači i podizanje proizvodnje na 640 tisuća brojlera godišnje za hrvatsko tržiše, a manji dio ide u izvoz", kaže Alilović koji s početkom nove školske godine najavljuje i otvorenje Valipileove trgovine na tržnici Kvatrić u Zagrebu. Jedanaest farmi među kojima i Muntrilj, ali i Tvornica stočne hrane, vinski podrum, te skladišta, čekaju na potencijalne kupce kojima se nude na novoj usmenoj dražbi riječkog suda zakazanoj za 6. srpanj. U slučaju kupnje otkazni rok za zakupce predviđen je u trajanju dva mjeseca. 

Komentirajte prvi

New Report

Close