Objedinjuje se državna infrastruktura: CDU omogućuje veću učinkovitost i sigurnost podataka

Autor: Objava za medije , 21. travanj 2023. u 11:54
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske na sjednici donijela odluku za sklapanje sporazuma s pružateljima usluga Centra dijeljenih usluga (CDU).

Vlada Republike Hrvatske na 210. sjednici dala je suglasnost Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva da sklopi sporazume s pružateljima usluga Centra dijeljenih usluga (CDU). Sporazumi se sklapaju s Agencijom za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama d.o.o. (APIS IT), Financijskom agencijom (FINA), Hrvatskom akademskom i istraživačkom mrežom CARNet, te Agencijom za komercijalnu djelatnost d.o.o. (AKD).

Prethodno Ministarstvo uprave započelo je projekt Uspostave Centra dijeljenih usluga, a naslijedio ga je SDURDD (Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva). U okviru samog projekta regulirani su odnosi za pružanje usluga do kraja projekta, odnosno do kraja ove 2023. godine.

Budući da se izgradnja i uspostava CDU događa sukcesivno, kroz projekt Uspostave CDU iz prošlog programskog razdoblja koje je pri kraju, te iz NPOO (Nacionalni plan oporavka i otpornosti)  kojim se nadograđuje opremom i novim funkcionalnostima i sustavima koji će koristiti državna tijela do sada nije bilo potrebe regulirati taj odnos jer je bio reguliran samim Projektom, a drugih usluga nije bilo. CDU je uspostavljen s ciljem da se svi troškovi vode na jednom mjestu, da se upravlja s jednog mjesta de ta se na taj način postižu uštede i optimizacija korištenja IT sustava a pruža veća kvaliteta nego što ju mogu uspostaviti pojedina državna tijela svako za sebe. Osobito je važan segment sigurnosti što znači da je lakše štititi i upravljati sigurnošću kao i efekt kontinuiteta poslovanja kroz redundanciju (u slučaju ispada jedne lokacije druga lokacija radi).

CDU racionalizira i objedinjuje državnu informacijsku infrastrukturu na načelima dijeljenih usluga, kako bi ona bila učinkovitija i sigurnija. Ono što su institucije Republike Hrvatske desetljećima radile zasebno, s vlastitim serverima, tehnologijama i kapacitetima, sada se objedinjuje pod jedan „kišobran“. Centar dijeljenih usluga omogućuje veću učinkovitost i transparentnost, bolju kontrolu troškova, kao i veću sigurnost podataka, te predstavlja ključni korak za daljnji tijek digitalne transformacije.

Ovim sporazumima, u svrhu pružanja usluge državnim tijelima, uspostavlja se državna informacijska infrastruktura na načelima  sustavnog razvitka, zaštite i sigurnosti informacijske infrastrukture, jedinstvenog upravljanja informacijskom infrastrukturom te interoperabilnosti, skalabilnosti i ponovnog korištenja informacija, a osobito u području racionalizacije troškova.

Sporazumi se potpisuju temeljem Uredbe o organizacijskim i tehničkim standardima za povezivanje na državnu informacijsku infrastrukturu, a u skladu s organizacijskim i poslovnim modelom CDU.

Komentirajte prvi

New Report

Close