Objavljene važne upute za vlasnike apartmana i kuća za odmor te sve koji tamo borave

Autor: Poslovni.hr , 25. ožujak 2020. u 15:55
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa”, ističu iz MINT-a i HTZ-a na web stranicama.

Ministarstvo turizma (MINT) i Hrvatska turistička zajednica (HTZ) objavili su u srijedu nove upute za prijavu gostiju i registraciju u sustav eVisitor, uz novost da za vrijeme zaraze covid-om 19 i stanovnici moraju prijaviti goste koji su kod njih došli iz drugih mjesta.

“S obzirom na situaciju s koronavirusom, objavili smo nove upute za vlasnike kuća za odmor, ali i za stanovnike općina i gradova u vezi prijave gostiju u sustav eVisitor, kako bi se cjelokupna procedura registracija i prijava mogla odraditi online. U ovom je trenutku prije svega važna zdravstvena zaštita te se poduzimaju sve mjere za smanjenje širenja virusa”, ističu iz MINT-a i HTZ-a na web stranicama.

S te strane podsjećaju i da se sukladno preporukama Stožera Civilne zaštite preporučuje svim građanima koji su u proteklih nekoliko dana napustili svoje prebivalište da se u njega vrate ako mogu, a ako ipak odluče ostati u nekom mjestu privremenog boravka, moraju poštivati propise i prijaviti svoj boravak putem eVisitora.

To se odnosi na one koji borave u svojim vikendicama te moraju prijaviti sebe i sve ostale osobe koje su s njima, kao što bi se i inače prijavili tijekom sezone, a ako se nalaze kod nekih stanovnika općine/grada trebali bi ih putem eVisitor prijaviti ti stanovnici, bez obzira radi li se o prijateljima, široj ili užoj obitelji.

“Te obveze sada prema važećem zakonu vrijede, osim za članove uže obitelji i stanovnike koji imaju goste iz drugih mjesta, a što je iznimka zbog izvanrednih okolnosti. Takva prijava nema obvezu po osnovi turističke pristojbe, odnosno neće se naplaćivati”, objašnjavaju iz MINT-a i HTZ-a.

To znači da, ako sada primjerice netko iz Zagreba ili Osijeka ode privatno u goste kod svojih prijatelja ili rodbine u Pulu ili Čakovec, ti kod kojih će boraviti i noćiti trebaju ih prijaviti u eVisitor odnosno zbog toga kontaktirati nadležnu turističku zajednicu (TZ) od koje će dobiti upute kako, uključujući i obrasce za prijavu.

Sve je to zbog izvanredne situacije sa koronavirusom, pri čemu iz MINT-a i HTZ-a preporučuju da se zbog tih prijava ne ide osobno u urede TZ-ova, nego da se to obavi tako da oni koji su obveznici te prijave nadležnoj TZ pošalju e-mailom zahtjev za registraciju u eVisitor i svu potrebnu dokumentaciju, o čemu se detaljno mogu informirati u TZ-ovima i na web stranicama MINT-a i HTZ-a.

Obveznik treba dostaviti i broj mobilnog telefona, a TZ će mu onda poslati korisničko ime i tzv. TAN listu e-mailom, a lozinku putem SMS poruke ili telefonskim pozivom.

“Sve obveznike koji su na ovaj način registrirani u eVisitor, TZ-ovi trebaju posebno evidentirati kako bi ih se pozvalo na potvrdu registracije kada će za to biti omogućeni uvjeti”, kažu oko tih uputa, ponavljajući da stanovnici općina/gradova koji primaju goste ne plaćaju turističku pristojbu.

Isto tako, ni vlasnici kuća/stanova za odmor (vikendaši) turističku pristojbu ne plaćaju u ovom dijelu godine, nego samo tijekom sezone od sredine lipnja do sredine rujna, što znači da sada nitko od njih nije obvezan plaćati pristojbu.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close