Objavljene nominacije za nagrade najboljim investitorima i poduzetnicima na BestInvestu

Autor: Poslovni.hr , 19. lipanj 2023. u 11:43
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ovogodišnje okupljanje investicijske i poduzetničke elite održat će se u zagrebačkom hotelu Westin, u utorak, 27. lipnja 2023., a u sklopu konferencije održava se i dodjela nagrada za najuspješnije poslovne i investicijske projekte u šest kategorija: private equity investicija godine, venture capital (kasna faza) investicija godine, venture capital (rana faza) investicija godine, osnivač godine, investitor godine i fundraiser godine.

Treću godinu za redom, Hrvatska private equity i venture capital asocijacija (CVCA) organizira investicijsko-poslovnu konferenciju Bestinvest.hr pod sloganom “Support the best & Transform the rest”.

Konferencija BestInvest.hr pruža priliku za prepoznavanje i nagradu najboljih poduzetnika i investitora u Hrvatskoj, istovremeno nudeći rješenja za financiranje i razvoj najinovativnijih poslovnih projekata hrvatskog gospodarstva. Ovogodišnje okupljanje investicijske i poduzetničke elite održat će se u zagrebačkom hotelu Westin, u utorak, 27. lipnja 2023., a u sklopu konferencije održava se i dodjela nagrada za najuspješnije poslovne i investicijske projekte u šest kategorija: private equity investicija godine, venture capital (kasna faza) investicija godine, venture capital (rana faza) investicija godine, osnivač godine, investitor godine i fundraiser godine.

U kategoriji Private Equity investicija godine 2022. nominirani su:

Specijalna bolnica Arithera – Arsano Medical Group, vodeća medicinska grupa u Adria regiji, uložila je u Specijalnu bolnicu Arithera. Investicija je dio konsolidacije privatnih zdravstvenih usluga Provectus Capital Partners u Hrvatskoj i Sloveniji putem Arsano Medical Group. Grupa ima više od 450 zaposlenih i konsolidirane prihode veće od 35 milijuna eura.

Rident stomatološke klinike: Adria Dental Group, najveća stomatološka grupacija u CEE regiji, investirala je u Rident stomatološke klinike (Rident). Rident je vodeći pružatelj stomatoloških usluga u Hrvatskoj, s dvije klinike u Rijeci i Poreču, tri visokotehnološka dentalna laboratorija i više od 200 zaposlenika. Grupa ukupno ima više od 500 zaposlenih i konsolidirane prihode veće od 40 milijuna eura.

Lonia: Studenac, portfeljna tvrtka Enterprise Investors i najdinamičnije rastući trgovački lanac prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj, u lipnju 2022. godine najavila je preuzimanje Lonije, trgovačkog lanca s 300 trgovina.

Pemo: U veljači 2022. godine Studenac je kupio Pemo, maloprodajnu mrežu od 38 trgovina sa sjedištem u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kompare: Invera Equity Partners (IEP) je u listopadu 2022. godine stekla 70% udjela u Kompare online, najvećoj i najstarijoj hrvatskoj web usluzi za usporedbu cijena telekomunikacijskih usluga i polica osiguranja.

Yellow Submarine: U prosincu 2022. godine Prosperus Invest uložio je u lanac gurmanskih burgera Yellow Submarine.

Neos: Fond je u prosincu 2022. godine, uz dodatak akvizicije Inovativni trendovi d.o.o. radi postizanja potpunog sinergijskog učinka, pokrenuo reorganizaciju “TEHNOLOŠKE PLATFORME PROSPERUS” koja je rezultirala spajanjem SV Grupe i Inovativni trendovi d.o.o. u NEOS, a NEOS će i dalje biti tržišni konsolidator

U kategoriji venture capital (kasna faza) investicija godine 2022. nominirani su

Rimac: Goldman Sachs i SoftBank Vision Fund predvodili su krug serije D u svibnju 2022. s ulaganjem od 500 milijuna EUR. Prije toga InvestIndustrial Holdings uložio je 120 milijuna eura u travnju 2022. Fonoa: API-first tvrtka koja automatizira porezne obveze internetskih tvrtki. Fonoa ima sjedište u Dublinu, ali osnivači su iz Hrvatske. U srpnju 2022. vodeća VC tvrtka Coatue uložila je 60 milijuna eura u Fonou, što je bila investicijska runda serije B

Cognism: Cognism je B2B softverska tvrtka koja pruža rješenja za ubrzanje prodaje. U siječnju 2022. globalna VC tvrtka Viking Global Investors uložila je 74 milijuna eura u Cognism, što je bila investicijska runda serije B.

Plan Radar: PlanRadar nudi SaaS rješenje za dokumentaciju i komunikaciju u građevinskim i nekretninskim projektima. U siječnju 2022. vrhunske VC tvrtke Insight Partners i Quadrille Capital uložile su 60 milijuna eura u PlanRadar, što je bila investicijska runda serije B.

U kategoriji venture capital (rana faza) investicija godine 2022. nominirani su:

Juicefast: U rujnu 2022. Feelsgood Capital Partners uložio je u hrvatsko-slovensku prehrambenu tehnološku tvrtku Juicefast. Kombinirajući koncepte klasične detoksikacije sokovima i hranjivih gotovih obroka, Juicefast nudi jednostavna i učinkovita rješenja za postizanje zdravog načina života. Feelsgood je uložio 750 tisuća eura u Juicefast, kao seed investicijsku rundu.

Native Teams: U prosincu 2022. Fil Rouge Capital uložio je u tvrtku PayTech Native Teams u sklopu runde od 2 milijuna eura za podršku udaljenim i fleksibilnim radnicima. Native Teams je platforma koja nudi alate za plaćanja i zapošljavanje namijenjene freelancerima, radnicima ‘na daljinu’ i klijentima, a protekle godine zabilježila je značajan rast i 100 milijuna eura prihoda.

BiteMe Nutrition: Feelsgood Capital Partners uložio je u hrvatsko-slovensku tvrtku koja proizvodi međuobroke BiteMe Nutrition. BiteMe je sa svojim proizvodima na biljnoj bazi prisutan u SEE i DACH regijama.

Gameboost: U prosincu 2022. Fil Rouge Capital i FeelsGood uložili su 2 milijuna eura u GameBoost u seed rundu. GameBoost je vodeći startup koji pruža tržišne usluge za igrače koji žele unaprijediti svoje rangiranje, a njihovi su prihodi u prošloj godini porasli za 500 posto.

U kategoriji osnivač godine 2022. nominirani su:

Mate Rimac – Rimac – Rimac Automobili tehnološka je tvrtka koja proizvodi električne hiperautomobile i pruža cjelovita tehnološka rješenja globalnim proizvođačima automobila. Domagoj Dolinšek – Photomath – Photomath je mobilni računalni algebarski sustav s proširenim sustavom optičkog prepoznavanja znakova dizajniran za korištenje s kamerom pametnog telefona za skeniranje i prepoznavanje matematičkih jednadžbi

Stjepan Buljat – Cognism – Cognism je alat za prodajne predstavnike koji pomaže timovima u naprednom prikupljanju i obradi podataka

Vedran Cindrić – Treblle – Treblle je servis koji developerima omogućava da lako i jednostavno razumiju i prate što se događa na njihovom API-ju ili aplikacijama koje ga koriste, a rezultat je proizvod koji developerima štedi i do 60% vremena Davor Tremac – Fonoa – Fonoa je prva globalna platforma za automatizaciju poreza koja vam omogućuje provjeru PDV ID-a, izračun poreza, generiranje faktura i e-faktura, izvješćivanje o transakcijama i podnošenje poreznih prijava Nikolina Lauc – GlycanAge – GlycanAge je najprecizniji test biološke dobi i općeg zdravstvenog stanja dostupan na tržištu. GlycanAge test je prvi i jedini test koji vam omogućava da pratite zdravstveno stanje ovisno o promjenama životnog stila Miryana Joksovic – Arcion Labs – Arcion je platforma za replikaciju podataka u stvarnom vremenu koja pomaže tvrtkama eliminirati spore podatkovne kanale i troškove održavanja Dubravko Babić – Eridan – Eridan se bavi izgradnjom brze, održive i pristupačne bežične 4G/5G mreže.

Viktor Marohnić – 57hours – 57hours je platforma koja povezuje avanturiste na otvorenom s obučenim i certificiranim vodičima diljem svijeta.

Marin Bek – Ascalia – Hardwersko rješenje koje prikuplja razne podatke iz industrijskih postrojenja, tvornica, kako biim pomoglo u analizi proizvodnog procesa s ciljem uštede materijala i energije te smanjenja ekološkog otiska

Edo Mujkic – BiteMe Nutrition – predvodnik globalnog pokreta u stvaranju energetskih proizvoda za sportsku prehranu, temeljenih na prirodnim receptima i načelima održivosti

Davorin Capan – Neos – IT konzultantska tvrtka koja isporučuje najsuvremenija rješenja u području poslovne analitike, softverskog inžinjeringa i preteće cloud i on-premise infrastructure

U kategoriji investitor godine 2022. nominirani su:

Provectus Capital Partners – Provectus Capital Partners uspješno je zatvorio svoj prvi fond, Adriatic Structured Equity Fund, u veljači 2022. godine u iznosu od 94 milijuna eura, što je omogućilo stvaranje regionalnih tržišnih lidera u zdravstvenim i dentalnim uslugama, specijaliziranoj maloprodaji te veterinarskim uslugama.

Fil Rouge Capital – Fil Rouge Capital (FRC) uložio je nekoliko visokoprofilnih ulaganja 2022. godine (SpectreXR, Gameboost, Native Teams itd.). Fil Rouge Capital do sada je investirao u više od 130 hrvatskih startupa, što ih čini jednim od najaktivnijih sudionika na tržištu u CEE regiji (2. najaktivniji i 9. najveći VC fond u istočnoj Europi)

Enterprise Investors – Enterprise Investors najstariji je i jedan od najvećih private equity fondova u CEE regiji, aktivan od 1990. godine i prikuplja devet fondova s ukupnim kapitalom većim od 2,5 milijardi eura. Enterprise Investors preuzeo je dvije hrvatske tvrtke: trgovački lanac Studenac i lanac pekarnica Pan-Pek, kao i Intersport koji posluje u Sloveniji i Hrvatskoj. Fond je putem svoje portfeljne tvrtke Studenac ostvario nekoliko dodatnih akvizicija u hrvatskom maloprodajnom sektoru

U kategoriji prikupljanje kapitala godine 2022. nominirani su:

Mezzanine Partners – Krajem siječnja 2022. uspješno je završeno prvo zatvaranje Hrvatskog mezaninskog dužničkog fonda, jednog od tri fonda koje je Europski investicijski fond, zajedno s HBOR-om, odabrao u sklopu svog financijskog programa CROGIP. Hrvatski mezaninski dužnički fond ulagat će u različite sektore, a očekuju upravljanje portfeljem do 20 ulaganja u pojedinačnom iznosu od 1 do 5 milijuna eura.

Provectus Capital Partners – Provectus Capital Partners (PCP) održao je konačno zatvaranje svojeg fonda ASEF u iznosu od 94 milijuna eura, što ga čini najvećim fondom privatnog kapitala u regiji. Fond podupire program CROGIP čiji su supokrovitelji Europski investicijski fond (EIF) i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR). PCP je privukao široku bazu ulagača, koja se sastoji od 19 vodećih institucionalnih ulagača sa sjedištem u EU, uključujući mirovinske fondove, osiguravajuća društva, vodeće regionalne i međunarodne banke i razvojne banke. Od prvog zatvaranja u kolovozu 2020. fond je ostvario 17 investicija u sektorima zdravstvenih, dentalnih i veterinarskih usluga te specijalizirane maloprodaje.

Ovogodišnji žiri sastoji se od vodećih stručnjaka iz područja ulaganja, financija, poduzetništva i poslovnih medija (abecednim redom prezimena):

1. Hajdi Ćenan – predsjednica CroStart Up

2. Ivana Gažić – Predsjednica Uprave – Zagrebačka burza

3. Marijana Ivanov, Prof. dr. sc – Profesorica na Ekonomskom Fakultetu – Vice-President Croatian Exporters Association

4. Bernard Ivezić – Urednik Startup Reporta Jutarnjeg lista, novinar Jutarnjeg lista

5. Andrej Knez – Glavni tržišni analitičar – Bloomberg Adria

6. Željko Krizmanić – Koordinator – BIRD Incubator

7. Leo Mršić, izv. prof. dr. sc – Prodekan za znanstveno-istraživački rad, Algebra – Direktor, AlgebraLab

8. Vladimir Nišević – Glavni urednik – Poslovni dnevnik

9. Tamara Perko – Direktorica – Hrvatska udruga banaka

10. Morana Plejić – Voditeljica Progress Marketa – Zagrebačka Burza

11. Miodrag Sajatović – Glavni urednik poslovnog tjednika Lider

12. Velimir Srića, prof.dr.sc. – Sveučilišni profesor emeritus / član Europske akademije znanosti i umjetnosti / savjetnik za menadžment i IT

13. Filip Stipančić – Partner – Lean Startup Croatia

14. Goran Šaravanja – Glavni ekonomist – Hrvatska Gospodarska Komora 13. Hrvoje Serdarušić – Financijski analitičar

Komentirajte prvi

New Report

Close