Objavljen popis najmoćnijih putovnica svijeta, evo gdje je hrvatska

Autor: Poslovni.hr , 27. prosinac 2023. u 07:29
Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ujedinjeni Arapski Emirati su zemlja koja je za svoje stanovnike osigurala najveću slobodu putovanja, prema novom tromjesečnom izvještaju koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Bez vize građani Emirata mogu ući u 130, a s njom u još 50 zemalja.

Drugo i treće mjesto dijeli 10 europskih zemalja – Njemačka, Francuska, Španjolska, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švicarska. Četvrto mjesto dijele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska.

Sjedinjene Države su na šestom mjestu, zajedno s Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su putovnice Somalije, Iraka, Afganistana i Sirije.

Hrvatska je putovnica na 8. mjestu, što znači da je popravila poziciju u odnosu na raniji popis, na kojem je bila na 14. mjestu. Hrvatska dijeli mjesto s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom. Početkom godine Hrvatska je zauzimala 17. mjesto. Hrvati mogu bez putovnice putovati u 123 zemlje, u 49 zemalja mogu putovati s vizom, a u 26 zemalja ne mogu putovati.

Srbija je zauzela 32. poziciju, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44. poziciji, piše N1.

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile financijske tvrtke za rangiranje globalnih putovnica prema pristupu koji pružaju svojim građanima. Pokriva 227 destinacija za putovanja. Ažurira se u stvarnom vremenu tijekom godine, kada promjene vizne politike stupe na snagu.

Komentirajte prvi

New Report

Close