Objavljen popis najjačih svjetskih putovnica: Hrvatska drži respektabilnu poziciju

Autor: Suzana Varošanec , 13. travanj 2021. u 13:20
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zemlje koje se suočavaju s fiskalnim pritiscima, kao i nedostatkom kvalificirane radne snage i investicija, nastojat će privući i zaposliti sve, od poduzetnika početnika koji mogu potaknuti inovacije do liječnika i medicinskih sestara koji mogu pojačati javne zdravstvene usluge. Globalni rat za talente sada je uvelike u tijeku, dio je iz širokog spektra razmišljanja glede najnovijih rezultata Henley Passport Indexa.

Uvođenje programa cijepljenja uzima maha u određenim zemljama, pa nastavak redovnih programa međunarodnog putovanja više nije apstraktna nada, očekivanja su to koja prate najnovije rezultate Henley Passport Indexa – izvornog rangiranja svih svjetskih putovnica prema broju odredišta kojima njihovi imatelji mogu pristupiti bez prethodne vize, i prema njihovoj objavi pružaju ekskluzivan uvid u to kako bi slobode putovanja nakon pandemije mogle izgledati kad zemlje širom svijeta selektivno počnu otvarati svoje granice za međunarodne posjetitelje. Hrvatska putovnica u 2021. je na 16. mjestu, s teoretskim pristupom kroz bezvizni režim na 173 destinacije, postepeno napredujući posljednjih godina za jedno ili dva mjesta na ovoj ljestvici, no i to je bitno za očekivano razdoblje gospodarskog oparavka i razvoja.

Dr. Christian H. Kaelin, predsjednik tvrtke Henley & Partners i izumitelj koncepta indeksa putovnica, iznosi da je protekla godina pokazala da nijedna vlada nije nepogrešiva – po njemu su se čak  i svjetske velesile i najbogatije nacije ‘koprcale’.

„Iako nitko ne očekuje povratak na razinu predpandemijske mobilnosti u skorije vrijeme, sadašnji izgledi zasigurno imaju više nade nego što su bili prije nekoliko mjeseci. Najnovije rangiranje Henley Passport Index podsjetnik je da gospodarski oporavak i razvoj ovise o globalnoj mobilnosti, uključujući osobnu slobodu putovanja, i da se moć putovnice nikada ne smije uzimati zdravo za gotovo. ”

U svojim očekivanjima glede ostatka 2021.,  stručnjaci na koje se pozivaju sugeriraju da će prilagodljivost i način reakcije biti presudni za opstanak i uspjeh zemalja i pojedinaca. Tako osnivač i vodeći partner tvrtke FutureMap Parag Khanna, smatra da bi u drugoj polovici godine mogli  vidjeti promjenjive obrasce migracije u post-Covid svijetu, odnosno bit će “nelinearni i možda nepredvidljivi”.

“Oni će oponašati stvarnost svijeta u kojem se odvijaju mnoge krize, od pandemija do klimatskih promjena do političke polarizacije. Zemlje koje se suočavaju s fiskalnim pritiscima, kao i nedostatkom kvalificirane radne snage i investicija, nastojat će privući i zaposliti sve od poduzetnika početnika koji mogu potaknuti inovacije do liječnika i medicinskih sestara koji mogu pojačati javne zdravstvene usluge. Globalni rat za talente sada je uvelike u tijeku”, smatra Khanna.

Komentirajući kako vlade mogu početi iskorištavati mogućnosti postpandemijske migracije, direktor primijenjenih istraživanja u NewCities-u Greg Lindsay u izvještaju za Henley & Partners navodi da „odredišta u rasponu od Helsinkija do Dubaija već izrađuju programe i politike usmjerene na slobodne talente, uz dozvou njihovih poslodavaca”. Lindsay također sugerira da popularnost programa za mobilne radnike znači da se mimo toga “bilo koja globalna destinacija  izlaže riziku da ostane zaostala kad se svijet ponovno otvori”.

Trenutno, bez uzimanja u obzir privremenih i neprestano razvijajućih ograničenja putovanja zbog Covid-19 bolesti, Japan se i dalje čvrsto drži prvog mjesta na indeksu, te kako navode prema ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA), s japanskim pukovnicima teoretski se može pristupiti na rekordnih 193 odredišta širom svijeta bez viza. Singapur je i dalje na 2. mjestu (192 odredišta), dok Njemačka i Južna Koreja ponovno dijele zajedničko 3. mjesto, svaka s pristupom na 191 odredište.  Kao što je bio slučaj za veći dio šesnaestogodišnje povijesti indeksa, većinu preostalih top 10 mjesta drže zemlje EU. Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, koje se i dalje suočavaju sa stalno nagrizajućom snagom putovnice otkako su zauzele prvo mjesto 2014., trenutno dijele zajedničko 7. mjesto, s ocjenom od 187.

Najnoviji rezultati pokazuju, tvrde, da je jaz u slobodi putovanja sada najveći otkako je indeks ustanovljen 2006., s obzirom na to da su vlasnici japanskih putovnica mogli pristupiti na 167 destinacija više od građana npr. Afganistana, koji mogu posjetiti samo 26 destinacija širom svijeta bez prethodne vize.

Iako se Henley Passport Index vrlo malo kretao u posljednjih 5 kvartala od izbijanja Covid-19, korak unatrag otkriva zanimljivu dinamiku tijekom proteklog desetljeća. U drugom kvartalu 2021. Kina je po prvi put ušla u najveće ‘penjače’ na ljestvici u posljednjem desetljeću: porasla je za 22 mjesta na ljestvici od 2011., s 90. mjesta s ocjenom od samo 40 na današnju 68. poziciju s ocjenom 77. Najznačajniji preokret  na indeksu, međutim,  vezan je uz UAE, koji  su  2011.  bili rangirani na 65. mjestu s ocjenom 67, dok je danas, zahvaljujući “stalnim naporima Emirata na jačanju diplomatskih veza sa zemljama širom svijeta, na 15. mjestu s rezultatom od 174”, dakle odmah ispred nas.

“S opsežnim ograničenjima putovanja koja globalno još uvijek vrijede, bilo koja razina slobode međunarodnog putovanja ostaje teoretska. No, uvođenjem programa masovnog cijepljenja u određenim bogatim i naprednim gospodarstvima poput EU, UAE, Velike Britanije i SAD-a, globalna će mobilnost uskoro opet biti mogućnost za neke. Za građane ekonomija u razvoju i zemalja u razvoju, gdje je uvođenje cjepiva puno sporije i gdje putovnice općenito nude daleko manje slobode putovanja – budućnost izgleda definitivno manje ružičasta”, navodi se u priopćenju kojim komuniciraju najnovija kretanja indeksa.  ne snage i investicija, nastojat će privući i zaposliti sve od poduzetnika početnika koji mogu potaknuti inovacije do liječnika i medicinskih sestara koji mogu pojačati javne zdravstvene usluge. Globalni rat za talente sada je uvelike u tijeku. ”

Komentirajući kako vlade mogu početi iskorištavati mogućnosti postpandemijske migracije, Greg Lindsay, direktor primijenjenih istraživanja u NewCities-u, piše u izvještaju Henley & Partners da „odredišta u rasponu od Helsinkija do Dubaija u pogledu klime i temperamenta već izrađuju programe i politike usmjerene na slobodne talente čiji su im poslodavci dali dozvolu za lutanje ”. Lindsay također sugerira da stopa baloniranja i popularnost programa za mobilne radnike znači da “bilo koja globalna destinacija bez ijednog riskira da ostane zaostala kad se svijet ponovno otvori”.

Komentirajte prvi

New Report

Close