Obiteljska boutique destilerija iz Vrsara usred krize udvostručuje kapacitete

Autor: Marta Duić , 02. srpanj 2020. u 06:13
Marin Maras i Paolo Sciavartini tri su godine usavršavali recepturu za gin Pink Robin

Destileriju su pokrenuli prije godinu dana, izvoze u nekoliko zemalja Europe te su nedavno potpisali ugovor s partnerom iz Kanade.

Imagine Spirits, boutique destilerija iz Vrsara proizvodi gin Pink Robin koji je do sada u ovaj istarski gradić donio već tri nagrade – iz Londona, s međunarodnog sajma u Splitu i iz Frankfurta. U biznis proizvodnje ovog svjetski poznatog i sve traženijeg pića upustila su se dva prijatelja, Marin Maras i Paolo Sciavartini.

“Naša destilerija osnovana je u lipnju prošle godine te je vodimo kao obiteljski posao tako da je svatko na svoj način uključen u njezin rad. Ideja o destileriji gina postoji već duže i krenula je kao hobi, recept smo usavršavali dvije do tri godine, sve dok nismo dobili rezultat kakav smo htjeli.

Uz ove osvojene nagrade, kandidirali smo naš gin na natjecanja IWSC u Londonu te Gin Masters koji organizira The Spirits Business, jedan od najpoznatijih časopisa u svijetu destilata. Kapacitet destilerije je u početku bio 10.000 boca godišnje, ali s obzirom na povećanje potražnje za našim ginom, u fazi smo povećanja kapaciteta na 20.000 boca godišnje˝, kaže Marin Maras iz Imagine Spiritsa.

Domaće sirovine

Adaptacija prostora i ulaganje u opremu bili su im najveća investicija, a već ove godine investirat će i u nabavu novog kotla za destilaciju. Kotlovi za destilaciju dolaze iz Portugala, ručno su rađeni od bakra prema njihovim specifikacijama, dok je ostala oprema iz Hrvatske i Italije.

Maras se pohvalio i kako većina sirovina koju koriste dolazi iz Hrvatske i svi začini koje koristimo su bio porijekla, a u proizvodnji ne koriste šećere, arome i umjetne boje. Osim toga, proizvode u manjim količinama i to procesom “Double Vapour Infusion”.

Radi se o metodi u kojoj sastojci, u ovom slučaju trave i bobičasto voće, ne dolaze u dodir alkoholom nego su postavljeni u posebne košare iznad alkohola.

Alkoholne pare se prokuhavanjem miješaju sa sastojcima, a zatim se para kondenzira u tekućinu. Na kraju se dodaje voda, kako bi se smanjila jačina alkohola. Istom je metodom nastao i nagrađeni gin Pink Robin, aromatični ginu u kojem se miješa čak 12 sastojaka.

Kako objašnjava Maras, poseban okus postignut je dodavanjem sastojaka na četiri klasična sastojka gina – bobice smreke, sjemenke korijandera, korijena anđelike i orisa. U ovaj gin dodane su tri različite vrste papra, tri citrusa, cvjetovi lavande i bademi. Osim toga, nakon proizvodnje mjesec dana macerira s bobicama aronije koje mu na kraju daju i specifičnu boju.

Nova tržišta

“Nastojimo uvijek nabavljati sirovine ekološkog porijekla, a naša destilerija ne troši fosilna goriva već za napajanje koristimo energiju sunca (solarna elektrana). U ovom trenutku imamo u ponudi jedan proizvod, Pink Robin Aronia Gin.

U pripremi je još jedan aromatizirani gin koji bi trebao biti usavršen do kraja godine”, pohvalio se Maras.

Za sada se proizvodi ove istarske destilerije mogu kupiti na nekoliko mjesta u Istri, Rijeci i Zagrebu, u specijaliziranim trgovinama premium proizvoda, a njihov gin može se naručiti u pedesetak barova u Istri te se polako šire i na ostatak Hrvatske.

“ U Hrvatskoj imamo ugovor o ekskluzivnoj distribuciji s tvrtkom Bar Logistic iz Pule koja surađuje s više distributera u HoReCa sektoru, a izvozimo u nekoliko zemalja Europe te smo nedavno potpisali ugovor s jednim partnerom iz Kanade.

S obzirom na to da su prve boce iz destilerije izašle u prosincu 2019. godine nemoguće nam je usporediti poslovne rezultate, međutim, usprkos krizi prouzrokovanoj pandemijom koronavirusa, bilježimo solidne prodajne rezultate te očekujemo da ćemo postići plan za ovu godinu zacrtan prije krize. Vlastito prodajno mjesto i kušaonica je u planu za 2021.-2022. godine u sklopu destilerije˝, otkrio je za kraj Maras.

Komentirajte prvi

New Report

Close