Obitelj u Zagrebu zarađivala 6200 eura mjesečno, gradski stan plaćala 100 eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. listopad 2023. u 14:29
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Odlukom se, ističu, regulira socijalni najam i priuštivo stanovanje, a iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja sljedeće godine.

Grad Zagreb prihvatio je niz prijedloga iz javnog savjetovanja o novim pravilima za najam gradskih stanova, kojima je cilj prekinuti praksu da se gradski stanovi dodjeljuju onima s iznadprosječnim primanjima po kojoj su npr. najam od 100 eura plaćala kućanstva sa 6000 eura prihoda.

Riječ je o Odluci o najmu stanova i pratećem zaključku o visini najamnine, koje su ovog ljeta bili na javnom savjetovanju.

Odluka o najmu stanova upućena je u Gradsku skupštinu na odlučivanje u četvrtak, a nakon njenog prihvaćanja, gradonačelnik Tomislav Tomašević propisat će i visinu najamnine za stanove kojima upravlja grad.

Iz grada ističu da se glavna promjena uvjeta za dodjelu gradskih stanova u priuštiv najam odnosi na odredbe da se oni dodjeljuju, odnosno da se njihova cijena određuje sukladno prihodima kućanstva.

“To do sada nije bio slučaj, pa su npr. najamnine od 100 eura plaćala kućanstva s prihodima iznad 6000 eura, dok socijalno ugroženi građani i obitelji godinama čekaju na gradski stan”, ističu.

Primjer su precizirali situacijom u praksi, u kojoj četveročlana obitelj koja po dosadašnjoj odluci za gradski stan od 64 m2 plaća 115 eura mjesečne najamnine, ima mjesečni prihod kućanstva od 6200 eura.

Odlukom se, ističu, regulira socijalni najam i priuštivo stanovanje, a iznosi novih najamnina počet će se primjenjivati od 1. srpnja sljedeće godine.

Pri tome postoje dvije kategorije najmoprimaca. U prvoj su oni koji zadovoljavaju kriterije za stanove za socijalno ugrožene time što ne prelaze 30 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba, koja trenutno iznosi 1,300 eura, u prethodnoj godini po članu kućanstva za višečlana, te 50 posto za samačka kućanstva.

“Oni će i dalje plaćati najamninu u visini zaštićene najamnine od 0,36 eura po metru kvadratnom, što znači da će o znači da će, primjerice, za stan od 50 metara kvadratnih plaćati mjesečnu najamninu od 18 eura”, ističu iz grada.

Cijena najma ovisit će o prihodima

U drugoj su kategoriji onih kojima će se dodjeljivati stanovi po toj odluci, najmoprimci koji zadovoljavaju kriterije za priuštivo stanovanje. Podijeljeni su u tri razreda s obzirom na visinu prihoda.

Kućanstva koja imaju manje od 50 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 12 posto prihoda.

Kućanstva od 50 do 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini plaćat će najamninu na razini 16 posto prihoda.

Ona kućanstva koja imaju više od 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba u prethodnoj godini, plaćat će najamninu na razini 24 posto prihoda.

Grad je u konačnom prijedlogu odluke ipak smanjio iznose najamnina za priuštivi najam, jer je ranije predlagao da one budu u razini 15, 20 i 25 posto prihoda kućanstava za sve tri kategorije u priuštivom najmu.

Ističu da su nakon javnog savjetovanja povećali prag razine prihoda koji definira pravo na produljenje ugovora na 80 posto prosječne mjesečne plaće isplaćene u gospodarstvu Grada Zagreba po članu kućanstva.

Također, temeljem javnog savjetovanja uvedene su dvije osnove za umanjenje iznosa visine najamnine, pa se on umanjuje za petinu u slučaju kad je član kućanstva osoba s težim ili teškim invaliditetom, odnosno III i IV stupnjem funkcionalnih nesposobnosti i kada se radi o stanovima u Sesvetama, jer su tamo manje tržišne cijene najma.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Poricatelji hirošime?

Poticatelji Nagasakija?

New Report

Close