OB Šibenik postala 12. bolnica u sanaciji koja posluje bez gubitaka

Autor: Marija Crnjak , 31. kolovoz 2015. u 22:00
Od ukupno 33 bolnice u sanaciji njih 11 nakon pola godine više ne stvara nove dugove

Bolnice su prihode povećale u prosjeku 19%o, od siječnja su zabilježile samo 15 mil. kuna dodatnog gubitka.

Opća bolnica Šibenik u srpnju je prvi put ostvarila višak prihoda nad rashodima od čak 1,2 milijuna kuna i time se svrstala uz još jedanaest bolnica koje su samo pola godine od uvođenja sanacijskog programa uspjele poslovati bez gubitka, javljaju iz Ministarstva zdravlja, u kojem financijsku održivost bolnica planiraju postići do kraja 2017. godine.

Kako je poznato, od ukupno 33 bolnice u sanaciji njih 11 nakon pola godine više ne stvara nove dugove. Riječ je o KBC-u Rijeka, Lovranu, Svetom Duhu, Varaždinu, Koprivnici, Bjelovaru, Požegi, Popovači, Varaždinskim toplicama, Sisku i Zadru te sad i Šibeniku. U Šibeniku podsjećaju na to da su jedna od 31 zdravstvene ustanove u sanaciji koje su u drugom kvartalu 2015. godine uvele nove modele ugovaranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) i plaćanja po izvršenju zdravstvene usluge, a pozitivan rezultat očekuju i u kolovozu. Cilj je nastavak pozitivnog trenda i trajno ostvarenje viška prihoda u odnosu na rashode, čime bi se do kraja godine osiguralo poslovanje bez gubitaka i financijska ravnoteža.

 

Varga

Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u vrlo kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak te dokaz da smo na dobrom putu

"Šibenik je jedan od primjera bolnica koje su u vrlo kratkom roku uspjele napraviti vidljiv pomak i još jedan dokaz kako smo na dobrom putu da hrvatske bolnice postanu financijski održive. To je proces koji u razvijenijim zemljama traje od pet do deset godina, mi smo zacrtali ostvariti taj cilj do kraja 2017., a rezultati prve polovice 2015. ohrabruju nas u tom naumu", ističe ministar zdravlja Siniša Varga. Sanacijski upravitelj OB Šibenik Marin Paić pojasnio je kako su poseban naglasak stavili na smanjenje troškova poslovanja i povećanje fakturiranja.

"U svakoj smo službi optimizirali potrošnju lijekova, potrošnog materijala iz bolničke ljekarne te potrošnju energenata. Od svibnja provodimo redovite konzultacije sa svim bolničkim službama, njihovim voditeljima i liječnicima te je uveden i sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate", rekao je Marin Paić. Pritom su najveći pomak napravile kirurgija, fizikalna medicina, objedinjeni hitni prijem, neurologija, otorinolaringologija te ginekologija.Inače, u Ministarstvu zdravlja podsjećaju na to da je u prvih pola godine gubitak bolnica smanjen s lanjskih 627 milijuna kuna na 153 milijuna, od čega je 138 milijuna kuna ostvareno u siječnju.

 

Paić

Od svibnja provodimo konzultacije sa svim bolničkim službama, uveli smo sustav praćenja financijskih pokazatelja koji donosi odlične rezultate

"To predstavlja minimalan gubitak, imajući u vidu da zalihe na 30. lipnja iznose 141 milijuna kuna. Pozitivnom rezultatu poslovanja bolnica u drugom kvartalu pridonosi i podatak da su od siječnja zabilježile samo 15 milijuna kuna dodatnog gubitka. Nadalje, bolnice su prihode povećale u prosjeku oko 19 posto, iz čega je vidljivo da se radi više i bolje", kažu u Varginu ministarstvu. Prošlog tjedna posebno dobrim rezultatima pohvalio se i KBC Zagreb, koji očekuje da će potkraj sljedeće godine poslovati na nuli ako se nastavi ovakva dinamika poslovanja. U prvom polugodištu KBC Zagreb ostvario je prihode od 792 mil. kuna, ili gotovo 22 posto više nego lani, a sanacijski upravitelj Hrvoje Vrčić istaknuo je kako je rast prihoda uslijedio zbog kvalitetnije organizacije rada, dodatnih aktivnosti kroz Program Plus te nešto viših cijena usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close