O vlasniku Agrokora odlučuju vjerovnici u nagodbi dogodine

Autor: Lidija Kiseljak/VL , 18. rujan 2017. u 09:16
Adris grupa Ante Vlahovića vodi glavnu riječ među hrvatskim tvrtkama koje traže rješenje za Agrokor, a zainteresiran je i Emil Tedesci s Atlantic grupom/Marko Lukunić/PIXSELL

Uz dobavljače i mirovince, unutra bi i neke domaće banke.

Odmah nakon stupanja izvanredne uprave u Agrokor u travnju ove godine dobavljači koncerna su se udružili i zauzeli zajedničke interese, bez obzira i na činjenicu što je među njima bilo puno razlike, jer su neki imali čisti poslovni odnos s bivšom upravom Agrokora, a neki su kroz razne kombinacije s mjenicama kreditirali koncern.Kako bi se sačuvala stabilnost najveće hrvatske kompanije i cijeloga gospodarstva, odmah su počele inicijative o različitim oblicima suradnje, a već u svibnju pokrenuta i inicijativa o udruživanju i preuzimanju dijelova koncerna kada proces završi.

Večernji list je tada pisao o ideji da svoja potraživanja pretvore u udjele i po uzoru na talijanski Coop uđu u Konzum. Odonda su održavani sastanci i pronalaze se rješenja kojima bi održali sustav stabilnim, a glavnu riječ vodi Adris. Zadnja je odluka osnivanje koncerna. Skica njegovog izgleda još nije završena, ali zna se da bi imao glavnog konsolidatora i zainteresirane dobavljače, među kojima je i jedan trgovački lanac, vjerojatno i mirovinske fondove, navodno i neke domaće banke.

Tim koncernom upravljao bi stručni menadžment, specijaliziran za više područja. Načelne interese su pokazali osim Adrisa i Atlantic grupa, Kraš, Franck, Vindija, Podravka… U Adrisu kažu da su spremni zajedno s uspješnim hrvatskim tvrtkama tražiti cjelovito rješenje za Agrokor i da bi to bilo korisno ne samo za Agrokor nego i za cijelo hrvatsko gospodarstvo. Cilj je svim dobavljačima isti, no tko će biti kupac i tko će koliko otpisati, neće odlučivati oni pa ni izvanredna uprava Agrokora, nego vjerovnici, i to u nagodbi.

Nagodba je predviđena za travanj 2018., no upravo predstavnici dobavljača teže da to bude puno prije jer se, kažu, sustav muči. U nagodbi će se znati i koliki će biti otpisi. Njihov je načelni cilj da dobavljači otpišu 15% svog duga, a bankari 50%. Neizvjesnost, izgleda, nikome ne odgovara pa se i na više fronti traže rješenja. A uprava Agrokora radi na znatnom povećanju operativne vrijednosti kompanije, što je kod onih proizvodnih i uspjela, zbog čega bi one i mogle prve u prodaju, dok je prodajni lanac Konzum još u zaostatku s rezultatima od prijašnjih godina.

Osim domaćih dobavljača koji se već dugo spominju kao mogući ulagači u Agrokorove kompanije, prije svega Jamnicu, Ledo, Belje…, interes su iskazali i strani investitori; Kinez Jangxiong Hu kaže da ga zanimaju Belje, Konzum i turističke tvrtke, mađarski milijarder Sándor Csányi želi Belje, a ono je zanimljivo i nekim arapskim ulagačima.

Komentirajte prvi

New Report

Close