O skandalu RBA pokušajem angažiranja PR agencije da utječe na pravosuđe oglasio se i HUB

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2020. u 12:41
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska udruga banaka (HUB) u utorak je, reagirajući na slučaj RBA-ovog pokušaja angažiranja PR agencije i za pritisak na sudove u sporu oko kredita u francima, poručila da najoštrije osuđuje svako djelovanje članica koje eventualno ne bi bilo u skladu s pravnim i etičkim normama HUB-a.

"Hrvatska udruga banaka izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice prilikom izbora vlastite agencije za odnose s javnošću. Kako o ovom događaju za sada imamo saznanja jedino iz medija, HUB ne može komentirati detaljnije cijeli slučaj", stoji u priopćenju HUB-a.

Portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. Naime, u pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i "vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj".

"Svaka članica HUB-a ima svoju politiku poslovanja te shodno tome i politiku odnosa s javnošću, a svako djelovanje koje eventualno ne bi bilo u skladu s pravnim i etičkim normama našeg društva, HUB i njezine članice najoštrije osuđuju", poručuju iz HUB-a.

Ističu da se HUB, kao i njezine članice, uvijek držao najviših etičkih standarda i poštovao neovisnost svih institucija, a da eventualno nedopušteno ponašanje jedne članice ne smije izazvati nepovjerenje prema poslovanju svih 18 banaka članica HUB-a.

Kažu i da HUB već niz godina nastoji objektivno informirati javnost o važnim pitanjima bankarstva i financijske industrije u Hrvatskoj, posebice financijske pismenosti, potrošačkih prava, perspektiva monetarne unije i drugih važnih tema.

Slučaj "švicarski franak" je kompleksan i nije se razvijao jednako kao u drugim zemljama u kojima se pojavila ta problematika, napominju iz HUB-a.

"Naposljetku, sa sigurnošću možemo potvrditi kako su sve komunikacijske aktivnosti koje je HUB poduzimao i koje će poduzimati, legitimne te imaju za cilj objektivno informiranje o ovoj kompleksnoj i za hrvatsku javnost i ekonomiju u cjelini, iznimno važnoj temi", dodaju iz Hrvatske udruge banaka.

Jučer se o slučaju RBA-ovog angažiranja PR agencije između ostalih oglasila i Hrvatska narodna banka (HNB), poručivši da je iznimno neugodno iznenađena tim postupkom, te da će u okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci i poduzeti potrebne mjere.

"Hrvatska narodna banka ističe da bilo kakav pritisak na rad Ustavnog suda Republike Hrvatske i bilo kojeg suda ili suca u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome dolazi li pritisak od strane samog sudionika sudskog postupka ili putem posrednika, predstavlja neprimjereno i nedopustivo, a moguće i kažnjivo ponašanje", kazali su u HNB-u na upit Hine.

S druge strane, iz RBA-a su Hini kazali da je natječaj za PR agenciju banka raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

"Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti 'druge strane' slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg.

U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti", kazali su u RBA.

Dodaju i kako "RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju", a također i da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa RH, te da je uvijek bilo u skladu s njima.

Komentari (3)
Pogledajte sve

”Hrvatska udruga banaka izražava nezadovoljstvo zbog sumnji u neetično postupanje naše članice ”

Za početak pročitajte RFP koji su odaslali PR agencijama. Ako iz njega isčitavate drugačije od ostatka informirane javnosti, odite kopat njivu.

Vjerovatno je neki biser u RBA kojemu engleski nije jača strana krivo protumačio inpute za unos u oglas, tako da će glave u RBA sigurno padat zbog tog propusta, jer je netko morao i verificirati RFP.

Ali ovakvo ruganje i šiljenje u zdrav mozak dugo nisam vidio. Na kraju krajeva, koja je uopće svrha HUB-a te težina u odnosu na HNB koji je sam protumačio stvar ispravno.

kakvi nama vode mirovinske fondove…jako neetični da to pomisle i jako glupavi da to stave na papir

“vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.
Tko god ovo podržaje krši Ustav RH i za to treba snositi teške posljedice.

New Report

Close