O budućnosti propale brodogradnje tek na jesen

Autor: Marija Brnić , 19. svibanj 2019. u 22:00
Rasplet za 3. maj znat će se početkom lipnja/Goran Kovačić/PIXSELL

Iduća dva mjeseca vjerovnici će prijavljivati tražbine.

Što slijedi Uljaniku nakon što je u petak stečaj proglašen i za krovnu tvrtku pulske grupacije, Uljanik d.d., jasnije će biti tek na jesen.

Za niz tvrtki za koje su proteklih tjedana otvoreni stečajni postupci iduća dva mjeseca vjerovnici će prijavljivati tražbine, a izvještajna ročišta sazvana su ovisno o slučaju, od polovice kolovoza, te u rujnu, a za Uljanik Brodogradilište za 1. listopad.

Još se čeka točan rok za Uljanik d.d., dok će se rasplet za 3. maj znati početkom lipnja. O tijeku ovih postupaka odlučivat će opet država, koja se u slučaju Uljanika pojavljuje kao najveći vjerovnik, osim u slučaju riječkog brodogradilišta, no čije dionice ulaze u stečajnu masu, te će država s ostalim vjerovnicima odlučivati kako nastaviti proizvodnju i u tom škveru.

Premijer Andrej Plenković nakon otvaranja stečaja nad Uljanikom ustvrdio je još jednom da to ne znači likvidaciju, no stečaj Uljanika neusporediv je s nekim uspjelim stečajevima primjerice u trgovačkom lancu u kojemu se jednostavno nastavlja s prodajom robe, dok nedovršene gradnje u škveru zahtijevaju velika ulaganja. To podrazumijeva da država opet osigura potreban novac.

U slučaju dovršetka trenutno najpoznatije Uljanikove gradnje jaružala (za koju državni proračun sada isplaćuje naručitelju Jan de Nulu oko milijardu kuna po danim jamstvima) to primjerice znači da je potrebno oko 30 milijuna eura ili će ga nedovršenog prodavati. Hrvatska ima iskustva i sa stečajem u brodogradnji, kada je prije ulaska u EU, u ljeto 2012. bankrotirao naš najstariji škver Kraljevica, za koju nije bilo ozbiljnog interesa u privatizaciji. Njezine brodove dovršili su drugi škverovi, a koncesiju za obavljanje brodograđevne proizvodnje potkraj 2014. dobio je manji brodograditelj Dalmont.

Taj postupak puno je jednostavniji od onoga koji sada slijedi u Uljaniku, u kojemu će se voditi stečajevi desetak tvrtki grupacije čiji su međusobni poslovni i financijski odnosi ispremreženi. Za novi plan preslagivanja u velikoj brodogradnji i nalaženje mogućeg dugoročnog rješenja Vlada sada kao glavni vjerovnik i stečajni upravitelji koji pripremaju stečajne planove imaju vremena do jeseni

Komentirajte prvi

New Report

Close