NP Plitvička jezera nabavlja tri električna broda za 3,9 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 16. kolovoz 2023. u 06:50
Foto: KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Brod bi trebao biti duljine do 15 metara, a kako je riječ o nacionalnom parku s UNESCO-ve liste svjetske baštine, mora udovoljiti i dodatnim zahtjevima.

Nacionalni park Plitvička jezera obnavlja flotu turističkih električnih brodova, kako bi poboljšala infrastrukturu za obilaske parka. U tijeku je nabava nova tri elektro broda kapaciteta 100 putnika, za koji je NP spreman izdvojiti 3,9 milijune eura bez PDV-a. Brod bi trebao biti duljine do 15 metara, a kako je riječ o nacionalnom parku s UNESCO-ve liste svjetske baštine, mora udovoljiti i dodatnim zahtjevima.

Primjerice, aluminij nije dopušteni materijal zbog galvanske korozije, a dodatni su uvjeti kojih se treba držati pri projektiranju precizirani i zbog onečišćenja i buke. Natječajem se predviđa dinamika izgradnje i isporuke brodova koja će se odvijati u fazama, a krajnji rok za obavljanje posla je 32 mjeseca od zaključenja ugovora.

Postojeća flota turističkih brodova NP Plitvička jezera broji ukupno osam brodova. Šest je velikih i dva su manja kapaciteta 50 putnika. Na jezeru Kozjak elektro brodovi su uvedeni još 1977., a posljednji novi brod nabavljen je 2014. Vrijednost nabave bila je 1,1 milijun kuna. Za posao će zasigurno biti zainteresirana i domaća brodogradilišta, već angažirana na sličnim poslovima za druge parkove, a tko će graditi pojačanje u plitvičkoj floti bit će jasnije 12. rujna, do kada traje rok za predaju ponuda.

Među propozicijama je navedeno i da će se iz postupka eliminirati, sukladno mjerama EU, tvrtke vlasnički povezane s Rusijom. Kod odabira ponude, pak, cijena neće biti i presudan kriterij, imat će jednak značaj i ekološka prihvatljivost projekta, po 30% bodova, dok će projektno rješenje nositi 20%, a iskustvo stručnjaka 15% i jamstvo 5% bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close