Novom poslovnom strategijom do transformacije u energetsku kompaniju

Autor: PD VL native tim , 29. ožujak 2021. u 22:00
Janaf je na Terminalu Žitnjak izgradio solarno fotonaponsko postrojenje/Shutterstock

U Janafu su fokusirani na početak provedbe dugoročne niskougljične razvojne strategije s ciljem ostvarivanja novih prihoda i dodane vrijednosti od OIE i drugih kompatibilnih djelatnosti.

Dok će se u predstojećem razdoblju globalno i nacionalna gospodarstva ponajviše baviti sanacijom ekonomskih ožiljaka pandemije koronavirusa, u JANAF-u su već neko vrijeme fokusirani na osmišljavanje i početak provedbe dugoročne niskougljične razvojne strategije s ciljem ostvarivanja novih prihoda i novo dodane vrijednosti od ulaganja u obnovljive izvore energije te druge kompatibilne i profitabilne djelatnosti.

Uspješnost upravljanja stabilnim rastom i razvojem kompanije u izazovnim okolnostima bit će najbolji pokazatelj njezine kompetentnosti i spremnosti za provođenje zelene tranzicije čime bi se JANAF uvrstio u krug vodećih naftnih kompanija koje će u ovom desetljeću doživjeti značajnu transformaciju u pretežito zelene energetske kompanije.

Tri scenarija strategije

Nova Uprava JANAF-a priprema izradu Dugoročne razvojne strategije s vizijom do 2050., koja će uključiti diverzifikaciju poslovanja u zelenu ekonomiju i niskougljičnu energetsku tranziciju.

Ta će razvojna strategija sadržavati tri scenarija: prvi scenarij pokazat će što se može očekivati ako JANAF ne provede niskougljičnu diverzifikaciju poslovanja; drugi scenarij sadržavat će umjerenu diverzifikaciju poslovanja u obnovljive izvore energije (OIE), a treći scenarij intenzivniju diverzifikaciju poslovanja u OIE i druge visokotehnološke industrije.

U tu svrhu od Energetskog instituta Hrvoje Požar naručena je studija pod nazivom “Tržište transporta i skladištenja nafte i naftnih derivata te smjernice moguće diverzifikacije poslovanja JANAF-a”, koja će u prvom redu, u skladu s najnovijim saznanjima i imajući u vidu globalni i regionalni utjecaj pandemije Covida-19, dati utemeljenu prognozu transportiranih količina nafte JANAF-om do 2050., na čemu će se temeljiti procjena intenziteta moguće i potrebne diverzifikacije poslovanja koja će u nekoliko narednih godina pridonijeti transformaciji JANAF-a iz naftne u energetsku kompaniju.

65

tona CO2 godišnje smanjit će se zahvaljujući solarima na Žitnjaku

U JANAFU su raspisali pozivni natječaj prema nekoliko najvećih svjetskih konzultantskih tvrtki za pružanje usluga strateškog savjetovanja pri izradi dugoročne razvojne strategije, a njihov doprinos očekuje se prvenstveno u primjeni najboljih, najučinkovitijih i tehnološki najmodernijih globalnih iskustava u budućim projektima JANAF-ove zelene tranzicije, naročito imajući u vidu da odabrani projekti trebaju ispunjavati uvjete za financiranje iz europskih fondova (Inovacijskog fonda, Europskog zelenog plana).

Također su započeti razgovori s Hrvatskom elektroprivredom d.d. oko identificiranja potencijalnih projekata u obnovljive izvore energije koje bi ove dvije hrvatske kompanije mogle zajednički razvijati.

Zeleno donosi i uštede

Paralelno s pripremom strateških dokumenata, JANAF intenzivira aktivnosti na identificiranju, razvoju i potencijalnom partnerstvu za nove projekte zelene tranzicije. U tijeku je realizacija programa izgradnje četiri integrirana solarna fotonaponska sustava na krovovima objekata na terminalima Zagreb-Žitnjak, Sisak, Omišalj i Virje, od kojih je fotonaponski sustav na terminalu Zagreb-Žitnjak nedavno pušten u rad.

Na približno 600 kvadratnih metara površine pomoćne zgrade na Terminalu Žitnjak izgrađeno je solarno fotonaponsko postrojenje koje će godišnje proizvoditi oko 108.540 kilovat sati (kWh) električne energije i na taj način uštedjeti oko 70 tisuća kuna godišnje troškova za električnu energiju te će se emisije ugljičnog dioksida (CO2) na godišnjoj razini smanjiti za 65 tona.

* Sadržaj omogućio JANAF

New Report

Close