Novo žarište u Hrvatskoj, ‘kobni let’ najviše je naštetio jednoj županiji

Autor: Poslovni.hr , 15. svibanj 2020. u 08:39
Foto: Pool

Za očekivati je da će biti još oboljelih i pozitivnih jer inkubacija još nije prošla.

Slavonija postaje novo žarište koronavirusa u Hrvatskoj. Broj zaraženih iz skupine od dvadesetak radnika slavonskobrodske tvrtke Đuro Đaković Montaža koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta sada se već popeo na devet, a tome treba pridodati i osam njihovih obiteljskih kontakata. Sedam osoba je hospitalizirano, a jedan od zaraženih razvio je težu kliničku sliku, no zasad još nije na respiratoru. Kobni let virus je razasuo po četiri županije, no najgore su prošle one slavonskem piše Večernji list.

– Za očekivati je da će biti još oboljelih i pozitivnih jer inkubacija još nije prošla – rekao je dr. Ante Cvitković, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Na istom gradilištu u Švedskoj nalazi se još 26 radnika koji bi u Hrvatsku trebali stići nakon njegova zatvaranja 19. ili 20. svibnja. Iz HZJZ-a je u švedsku Agenciju za javno zdravstvo upućen zahtjev da se svi ti radnici testiraju, no iz Švedske je stigao negativan odgovor jer se to testiranje ne uklapa u njihovu strategiju borbe protiv COVID-19. Stoga je Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije s upravom ĐĐ Montaže ovog tjedna dogovarao modele za njihov povratak.

Komentirajte prvi

New Report

Close