FOTO: Novo ulaganje u Brodu diže prihode 30%, isplativo u roku do pet godina

Autor: Suzana Varošanec , 20. kolovoz 2019. u 13:25
U povećanje plaća investiraju novih 20 milijuna kuna

Predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević tvrdi da se isplati ulagati u Slavoniju, gdje je povrat nešto duži, ali ima ekonomsku opravdanost.

Pokaže li se da je povoljna prilika na tržištu nekretnina glede kupnje određenog zemljišta ili objekta koji se uklapa u odgovarajuće planove širenja poslovanja, nisko zadužena kompanija Pevec, sa zamjetnom akumulacijom vlastitih sredstava za ulaganja što uglavnom za to i koriste, u kratkom razdoblju i u skladu s poslovnim prioritetima, pokazuje se – reagira.

Potvrda ovih aktivnosti je i aktualni primjer u kojem je u kratkom razdoblju realizirana transakcija Pevecove kupnje objekta bivšeg Super Konzuma u središtu Slavonskog Broda.  Navodno slične nove informacije pripremaju se nakon završetka pregovora vezano za Split gdje već godinu dana žele širenje poslovanja. Naime, Pevec u Kaštelima nije im dostatan za rastuće tržišne potrebe, štoviše žele tri manja centra za koje sagledavaju dobru perspektivu. I u Zagrebu gdje Pevec radi u pet centara, procjenjuje se da prostor postoji za još dva centra, na čemu se također prema našim izvorima radi. 

Što se pak novog centra u Slavonskom Brodu tiče, posrijedi je objekt koji je krajem lipnja prestao s radom, a prema našim informacijama cijena se pokazala kao presudni faktor jer je povoljnija u usporedbi s eventualnim troškovima građenja objekta. Tako je bivši Super Konzum prešao u ruke Pevecovog rastućeg nekretninskog portfelja za maloprodaju i veleprodaju neprehrambene (već 10 u vlasništvu, u kojima ostvaruju 52% prihoda) robe kupnjom od nizozemskog fonda WPC Agro II. U tijeku je samo preuzimanje, a doznajemo da slijedi modernizacija te će cjelokupna transakcija kako za kupnju, tako i dio ulaganja za uređenje suvremenog centra stajati ukupno nešto više od 25 milijuna kuna. 

Dugoročna strategija
Službeno otvorenje novog Pevecovog centra u Brodu može se očekivati 1. prosinca, do kada se planira na novoj i bitno boljoj lokaciji početak rada, što podrazumijeva još i fazu preseljenja poslovanja iz postojećeg centra te prema najavama i svih zaposlenika, ali s velikim izgledima da će u novom centru biti potrebno angažirati još i manji broj novih radnika.

Centar o kojem je riječ – jedan od 24 s koliko Pevec zasad raspolaže kroz poslovanje u najmu ili u njegovom vlasništvu, jedan je od manjih (nešto više od 5000m2), ali nova lokacija koja je kupljena je toliko bitno bolja da predsjednik Uprave Peveca Jurica Lovrinčević navodi očekivanja na planu rasta tamošnjeg prihoda od oko 30 posto.  "Mogu reći i kako smo sigurni da će investicija biti isplativa u roku do 5 godina", kaže Lovrinčević koji i na ovom primjeru tvrdi da se isplati ulagati u Slavoniju, gdje je povrat nešto duži, ali ima ekonomsku opravdanost, i to pored one socijalne dimenzije koju Pevec kao nacionalni lanac prakticira.

Pored jedne od glavnih odrednica poslovne politike kojom se u smislu povećanja prihoda i isplativosti ulaganja rukovodi dugoročna Pevecova strategija aktualne, a vezano uz opetovanu najavu plana prisutnosti kompanije u svim gradovima s više od 15.000 stanovnika, doznajemo da će kroz nekoliko godina krenuti u veća naselja i manje gradove, između 7000 i 10.000 stanovnika, gdje vide potencijal. 

Uskoro više od 2000 radnika
U planu su manji formati trgovina kojima se izlazi ususret praktički svim potrošačima.

"U prvih šest mjeseci imali smo dvoznamenkasti rast prihoda od prodaje, što nam jamči novu fazu povećanja plaća od početka 2020., odnosno ponovo ćemo u plaće i naš ljudski kapital uložiti nešto više od 20 milijuna kuna. To znači da moramo zaraditi da bismo mogli podijeliti. Kod nas ljudi vide niz bitnih čimbenika kao što su sigurnost, perspektiva i zadovoljstvo uvjetima rada, o čemu govori mala fluktuacija", kaže Lovrinčević dodajući da dobavljače plaćaju u roku od 8 do 60 dana, a onima koji to traže i odmah, uz ugovoreni diskont.

Za potrebe novog centra u Vinkovcima gdje su kupili zemljište, očekuje se tender te brzo kreću s radovima, dok je za novi centar u Vukovaru (5. listopada je otvorenje) započelo zapošljavanje. S novim radnicima do kraja godine u Vukovaru Pevec će preskočiti brojku od 2000 zaposlenika.  

Komentirajte prvi

New Report

Close