Uskoro novo ruho Brijuna, projekt je vrijedan 41 milijun kuna, a već su objavljeni i natječaji

Autor: Marija Crnjak , 03. siječanj 2020. u 08:00
U 2020. godini očekuje se niz novih natječaja za izvođače/DUŠKO MARUŠIĆ/PIXSELL

Javna ustanova NP Brijuni u zadnjim danima prošle godine objavila osam natječaja za izvođenje radova.

Javna ustanova Nacionalni park Brijuni u zadnjim danima stare godine objavila je osam natječaja za izvođače na uređenji vila Primorka i Dubravka, depandanse Neptun, projektiranju i gradnji broda, izradu publikacija interpretacija baštine pa do izrade studije upravljanja posjetiteljima. 

Dobar dio natječaja odnosi se na provedbu projekta "Novo ruho Brijuna" vrijednog ukupno 41 milijun kuna, koji se financira iz europskih fondova, a trebao je biti proveden u sljedećoj godini.

"No kako je kasnilo i potpisivanje ugovora za provedbu projekta koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 10 posto osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, svi rokovi su se morali pomaknuti na kraj 2021. godine kad ćemo provesti sva ulaganja u očuvanje prirodne i kulturne baštine NP-a, pojasnio nam je ravnatelj ustanove Marlo Milotić. 

Na pola puta
Kako je poznato, riječ je o najvrijednijem projektu u brijunskoj povijesti kojim će se urediti posjetiteljska infrastruktura i na Malom Brijunu, modernizirati turistički sadržaji, diversificirati izletnička ponuda, obogatiti edukativna i prezentacijska ponuda te unaprijediti sustav upravljanja posjetiteljima NP-a. 

Ravnatelj pojašnjava da je provedba projekta stigla do pola puta i da se u ovoj godini očekuje niz novih natječaja za izvođače.  Zadnji natječaj koji je objavljen odnosi se na usluge evaluacije stanja u sustavu upravljanja posjetiteljima Nacionalnog parka Brijuni, analizu prihvatnog kapaciteta, izradu Studije upravljanja posjetiteljima i izradu akcijskog plana. 

Obnova infrastrukture
Vile Dubravka i Primorka trebale bi biti obnovljene već do sljedeće ljetne sezone, što će zajedno s uređenjem okoliša koštati između 4 i 5 milijuna kuna. U sklopu vile Primorka izgradit će se i vanjski bazen sa sunčalištem, kompletno će se zamijeniti stari aparati, od sušilica i perilica rublja, hotelska praonica, što će popraviti uslugu. 

U zadnje dvije godine ulaže se u obnovu električnih instalacija, postavljanje led rasvjete, što je dovelo do ušteda energije, proveli su optičke kablove i promijenili kompletnu informatičku opremu, te pojačali brzinu interneta, te se uvodi nova digitalna centrala.

U procesu prodaje uz redizajn web stranice posve su digitalizirali kanale prodaje. Prošle godine u infrastrukturu je uloženo gotovo 10 milijuna kuna, obnovljen je velik broj zgrada, ureda, pojedine dijelove unutrašnjosti objekata.  Također, nedavno je u pulskom brodogradilištu Tehnomont sklopljen ugovor o gradnji aluminijskog katamarana za Brijune, investiciji od 15,5 milijuna kuna koja će omogućiti prijevoz posjetitelja do Malog Brijuna. 

Na Malom Brijunu planiraju obnoviti sedam objekata, bivše vojne spavaonice u uvali Sveti Nikola koje će biti namijenjene promociji baštine Brijuna, pa će primati škole u prirodi, znanstvenike, ronioce, istraživače, umjetnike. 

Ovi projekti nemaju veze s vizijom pretvaranja brijunskog otočja u luksuzan turistički proizvod, o čemu se priča godinama ali bez konkretnih planova i vizija. Cilj je podići kvalitetu usluge i značaj NP-a, koji je prema riječima ravnatelja već uspio kapitalizirati ulaganja, značajno povećavši prihod.

Komentirajte prvi

New Report

Close