Novo otkriće u aferi koja trese Hrvatsku. BitLucky uopće nije registriran za trgovanje kriptovalutama

Autor: Poslovni.hr , 23. svibanj 2023. u 07:48
FOTO: Pixabay

Povodom medijskih napisa u vezi s poslovanjem društva BitLucky d.o.o. iz Kostrene  koje je, navodno, posredovalo u trgovanju kriptovalutama te nanijelo financijsku štetu hrvatskim građanima oglasila se Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Djelatnosti povezane s virtualnom imovinom trenutno nisu regulirane posebnim propisima u Hrvatskoj te Hanfa subjektima koji obavljaju takve djelatnosti ne izdaje odobrenja za rad, ne licencira njihove članove uprave niti je ovlaštena obavljati nadzor nad pružanjem takvih usluga, navode u priopćenju.

Hanfa je od 2020. nadležna za nadzor provođenja Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma u odnosu na osobe koje se bave djelatnošću pružanja usluga razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta i/ili pružanja skrbničke usluge novčanika te nadzire provode li  takve osobe i društva sve mjere i postupke propisane tim zakonom.

U tom smislu, Hanfa trenutno vodi popis društava koje obavljaju predmetne djelatnosti, a koji je dostupan ovdje.

“Društvo BitLucky registrirano je u Sudskom registru za niz djelatnosti no niti jedna od njih nije djelatnost razmjene virtualnih i fiducijarnih valuta niti skrbnička usluga novčanika. Stoga Društvo BitLucky nije na popisu Hanfe, a obzirom da niti u sudskom registru kao predmet poslovanja nisu navedene djelatnosti povezane s virtualnom imovinom, nije u djelokrugu Hanfinog  nadzora.

Budući da su ovakve ili slične prijevare povezane uz ulaganja u kriptoimovinu česte diljem svijeta, još jednom podsjećamo hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao niti putem različitih internetskih stranica, koje obećavaju visoke prinose. Također, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira o kojoj vrsti ulaganja je riječ. Zbog iznimne volatilnosti to je tržište rizično te nema garancije i povrata izgubljenog novca u slučaju pada vrijednosti kriptovaluta”, objavili su iz Hanfe.

Ako se građani ipak odluče na tu vrstu ulaganja važno je da se o njima prije dobro educiraju i provjere je li riječ o društvu koji se nalazi na popisu Hanfe. U slučaju već počinjene prijevare i krađe podataka, građani svoj slučaj prijavljuju Ministarstvu unutarnjih poslova.

Kako bi spriječili porast prijevara na europskoj razini Europsko vijeće nedavno je izglasalo Uredbu o tržištima kriptoimovine (MiCA) a čiji je cilj zaštititi osobe koje ulažu u kriptovalute ali i sačuvati financijsku stabilnost. Uredba predstavlja usklađeni i regulatorni okvir za imovinu u kriptovalutama, ali i za izdavatelje i pružatelje usluga povezanih s kriptoimovinom koji vrijedi na području cijelog EU-a. Također, pravila obuhvaćaju i izdavatelje korisničkih tokena, kao i tokena vezanih za imovinu i stabilnih valuta (stablecoin), kao i mjesta trgovanja i novčanike u kojima se imovina u kriptu pohranjuje.

Početak primjene Uredbe na nacionalnim razinama očekuje se krajem 2024. ili početkom 2025. godine, ovisno o trenutku objave Uredbe u Službenom listu EU, što se očekuje u lipnju ove godine.

Na EU razini se trenutno raspravlja hoće li subjekti koji trenutno pružaju usluge vezane za kripto-imovinu sukladno okviru za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma moći koristiti dodatno razdoblje za usklađenje do (najkasnije) sredine 2026. godine, a koje zakonodavac u Republici Hrvatskoj može dodatno skratiti. Hanfa će obavještavati zainteresiranu javnost o tijeku nacionalne implementacije iz područja svoje nadležnosti, ovisno o tijeku zakonodavne procedure i raspoloživim informacijama.

Komentirajte prvi

New Report

Close