Novo lice Knina: Otvara se PicoPACK-ova tvornica i Poduzetnički centar

Autor: Darko Bičak , 05. kolovoz 2022. u 09:03
Već do kraja ove godine gospodarska situacija u Kninu po svim bi pokazateljima trebala postati svjetlija/H. Jelavić/PIXSELL

Radnika pet posto manje, ali gradskim poduzetnicima prihodi u prošloj godini rasli 18%.

Iako se radi o ekonomski jednom od najzapuštenijih dijelova Hrvatske, Knin svake godine početkom kolovoza povodom Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja dolazi u žižu javnosti, pa i po svojim gospodarskim pokazateljima.

Prema podacima koje je predstavila Financijska agencija za 2021. godinu, u Kninu je, prema obrađenim financijskih izvještajima, poslovalo 105 poduzetnika sa 615 zaposlenih, što je u odnosu na 2020. smanjenje broja zaposlenih za 36 ili 5,5 posto.

DIV najveći poslodavac
U 2021. godini poduzetnici Knina ostvarili su 255,4 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je u odnosu na 2020. godinu porast od 18% posto i ukupne rashode od 242,7 milijuna kuna, što je rast od 21,3%.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Kninu u broju poduzetnika Šibensko-kninske županije u 2021. godini bio je 3,9 posto, u broju zaposlenih 4,9 posto, u ukupnim prihodima tri posto te u neto dobiti 4,8 posto.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Kninu rangiranima prema ostvarenim ukupnim prihodima prvi je mali poduzetnik Sirovina Benz transport sa 16 zaposlenih. Društvo je lani ostvarilo 41,4 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je udio od 16,2 posto u ukupnim prihodima svih poduzetnika sa sjedištem u Kninu.

16,2

posto ukupnih rezultata kninskih poduzetnika čine prihodi Sirovina Benz transporta, malog poduzetnika sa 16 zaposlenih

Transport beton Lubina je na 2. mjestu s gotovo 37 milijuna kuna prihoda i 2,6 milijuna dobiti, a slijede Proizvodno trgovački centar Krka Knin s 24,8 milijuna kuna te Efficient Powerful Successful s 21,7 milijuna kuna prihoda.

Ova tvrtka, iz sustava DIV grupe, ujedno je i najveći poslodavac s čak 164 zaposlena radnika. U Top 10 tvrtki po prihodu ulaze još Logistika, Ljekarne Silvije Sarić, G.O. Građevinar Vrbnik, Komunalno poduzeće, Čistoća i zelenilo te Agro Herc.

Već do kraja ove godine bi gospodarska situacija, po svim pokazateljima, u Kninu trebala biti popravljena jer bi, prema najavama, u tom gradu trebala biti otvorena tvornica PicoPACK Group Austria, multinacionalne kompanije za proizvodnju ambalaže s poslovnicama u nekoliko država po Europi i Aziji.

Kako sami navode, njihov tim specijaliziran je za razvoj i proizvodnju industrijskih rješenja za pakiranje bilo koje vrste rasutih materijala u hrani i neprehrambenom sektoru, kao i pakiranja opasnih tvari te za transportna rješenja tereta u vrećama. Kao jedan od najvećih dobavljača te vrste robe u Europi, a potaknuti značajnim porastom cijene prijevoza iz Indije i Kine, te nemogućnošću osiguravanja pravovremenih isporuka, PicoPACK Group planira svoj pogon za proizvodnju proizvoda prebaciti iz Indije u Europu.

Dodatni razlog predstavlja i nemogućnost osiguravanja adekvatne kvalitete proizvoda u udaljenom pogonu u Indiji. Ako sve bude u redu, svoj budući proizvodno-distribucijski centar bi instalirali u kninskom Poduzetničkom centru, koji je trenutno u izgradnji.

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata iz Intervencijskog plana grada Knina, ukupne vrijednosti 33.3 milijuna kuna, kojim se nekadašnja tvornica Kninjanka preuređuje u Poduzetnički centar, kao ključni element gradske poduzetničke infrastrukture.

Prema već pripremljenom Poslovnom planu, PicoPACK Group u početku planira zaposliti oko 70 zaposlenika s tim da do kraja godine, uspiju li realizirati svoj plan, očekuju zapošljavanje ukupno 300 radnika u svom budućem kninskom pogonu.

Posebna pogodnost Knina, kao lokacije za stacioniranje njihovog središnjeg proizvodno-distribucijskog centra, očituje se kroz mogućnost relativno brzog aktiviranja u novouređenom Poduzetničkom centru, bez obveze projektiranja i izgradnje novog objekta, zatim kroz mogućnost pronalaska dovoljnog broja zaposlenika adekvatne kvalifikacijske strukture, te kroz geostrateški povoljnu lokaciju s razgranatom prometnom mrežom.

Bolji uvjeti od Bugara
Nositelj projekta je novoosnovano društvo Velebit ambalaža u kojem austrijska tvrtka ima 51 posto udjela te poduzetnik Goran Jerković 49 posto.

Austrijski poduzetnik i čelnik PicoPack Group Austria Manfred Pribyl potvrdio je nedavno za Poslovni dnevnik da su za projekt razmatrane dobre ponude i iz drugih zemalja, primjerice Bugarske, no najbolje uvjete i u tom smislu podršku projektu, nakon angažmana Jerkovića, dobili su od Grada Knina.

Kninska tvornica mogla bi biti jedna od najvećih u Europi, kazao je Pribyl dodajući da tvrtka svoju proizvodnju pod utjecajem pandemije globalno širi, kao odgovor na povećane troškove transporta te duže rokove isporuke.

Proizvodnju u Indiji organiziranu prije 17 godina sad preusmjeravaju samo prema afričkom, australskom i američkom tržištu, ali model kako rade preslikat će na kninsku tvornicu.

Uz radnike u pogonu dodatno će imati veći broj njih na edukaciji u sklopu njihove male škole, kako bi uvijek imali dovoljno radnika. Motivirat će ih, kaže, neto plaćama i do 1000 eura, ali i raspodjelom oko 20 posto profita radnicima svakih šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close