Novo izvješće donosi loše vijesti za one koji jedu svinjetinu

Autor: Poslovni.hr , 17. travanj 2019. u 09:28
Foto: Damir Špehar / Pixsell

Ruski su inspektori ovaj put u sedam pogona i na dvije farme pobrojali čak 75 povreda različitih propisa.

»Žig se na svinjske polovice stavlja prije dobivanja rezultata trihineloskopije; nema kompetentne kontrole ispunjavanja općih sanitarnih uvjeta; pogonima se može nesmetano pristupiti s ulice« i slično – stajalo je, između ostalog, u izvješću Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor o stanju u 11 hrvatskih prehrambenih poduzeća za proizvodnju mlijeka i mesa, koje je Glas Istre objavio u lipnju 2012. godine.

Kako piše Glas Istre, ni nakon sedam godina, sudeći po novom ruskom izvjeću iz ožujka ove godine, o kojem se jučer pisalo, situacija nije značajno poboljšana. Ruski su inspektori ovaj put u sedam pogona i na dvije farme pobrojali čak 75 povreda različitih propisa.

Iako ovogodišnje rusko izvješće navodi kako se u nekim slučajevima u prehrambenoj industriji krše i zakoni Hrvatske, odnosno EU-a, navodeći više primjera za to, u Ministarstvu poljoprivrede smatraju kako – problema nema, napominjući da je riječ samo o »razlici u propisima Ruske federacije i EU-a, odnosno Hrvatske«. Glas Istre zamolio ih je da prokomentiraju svaku od povreda propisa koju su zabilježli Rusi, pa tako i povrede EU propisa, no pojašnjenja nisu dobili.

Komentirajte prvi

New Report

Close