Novo istraživanje ohrabruje, ali otkriva kada slijedi novo rizično razdbolje

Autor: Poslovni.hr , 18. svibanj 2020. u 09:20
Foto: Getty Images

Jasno se vidi da je rizik od zaraze u području Mediterana već daleko manji od još uvijek hladnih sjevernih dijelova kontinenta.

Izašla je nova studija izrađena na Sveučilištu Harvard koja potvrđuje dosadašnje nalaze o vezi između novog virusa i vremenskih prilika i računa indeks potencijalne zaraze, izvjestila je Dunja Mazocco Drvar za RTL. Istraživanje je rađeno na temelju prosječnih podataka o temperaturi, vlazi, tlaku, oborini, snježnom pokrivaču i osunčavanju i to za nešto više od tisuću svjetskih gradova.

Gledajući podatke za današnji dan, jasno se vidi da je rizik od zaraze u području Mediterana već daleko manji od još uvijek hladnih sjevernih dijelova kontinenta. Indeks zaraze izračunat je i unaprijed. Tako recimo možemo vidjeti da se za Zagreb pad ispod 0,8 predviđa za 7. lipnja, a ponovno povećanje rizika možemo očekivati na kraju kolovoza. Ispod 0,9 zadržavat ćemo se, prema ovim podacima, do pred Božić, a zatim slijedi novo rizično razdoblje, piše RTL.

Autori studije upozoravaju da je tu riječ isključivo o vremenskim faktorima, a neodgovorno ljudsko ponašanje dovest će do širenja čak i vremenskim uvjetima koji bi išli nama u korist.

Komentirajte prvi

New Report

Close