HND i sindikat podržali novinare Business.hr-a i Aktuala

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2012. u 13:18
Zdenko Duka (PXL)

HND i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su danas na otkaze zaposlenicima listova Business.hr i Aktual.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) upozorili su danas da se iza otkaza zaposlenicima listova Business.hr i Aktual zapravo krije još jedna malverzacija njihova vlasnika Business Medie Grupe (BMG) na štetu novinara i države, te pozvali Državni inspektorat da konačno utvrdi nezakonitosti i spriječi daljnje malverzacije.

>>> Degradacija profesije ili slamka spasa?

Čelnici HND-a i SNH Zdenko Duka i Anton Filić su na konferenciji za novinare dali potporu zaposlenicima dnevnog lista Business.hr i tjednika Aktual, njih 35-ero kojima je tvrtka BMG prije dva dana uručila otkaze ugovora o radu, ponudivši im da u naredna tri mjeseca rade za honorar od 1500 kuna.

Upozorili su da je na djelu još jedan slučaj zadržavanja izdavanja novina na način da se osnivanjem nove tvrtke ugasi stara na koju se prebace višemilijunski dugovi i neisplaćene plaće. Naime, u trenutku otkaza BMG zaposlenicima duguje četiri do pet plaća, a u pet mjeseci po drugi put ide u stečaj i ostavlja dugove prema zaposlenicima i dobavljačima.

"To je drastičan slučaj kršenja radničkih prava. Inspekcije rada katastrofalno rade svoj posao, posebno kada je riječ o medijima", poručio je Duka.

Naglasio je kako hrvatski medijski prostor gotovo svakodnevno svjedoči praksi da se novine izdaju bez profesionalnog identiteta i novinarskog teksta, da je na djelu "novinarstvo bez novinara, samo za profit kojega ustvari nema". Primjere takvog trenda vidi i u gašenju dopisništava Slobodne Dalmacije, smanjenju plaća u EPH, gašenju tjednika Forum, neodrživoj sistematizaciji u Glasu Istre i Novom listu.

"Očekujemo nove medijske zakone, ali i ako budu najbolji pitanje je hoće li moći pomoći jer je iz mjeseca u mjesec sve gore", upozorio je Duka.

I Filić je ustvrdio kako je "akrobacija" u Business.hr-u i Aktualu zapravo odraz ukupnog stanja u hrvatskim medijima, gdje se na svaki način pokušava prevariti novinare i državu, dok državne inspekcije i druga nadležna tijela ništa ne poduzimaju da to spriječe i kazne odgovorne.

"Očito je da se nositelji političke moći plaše medijskih tajkuna s kojima su u raznim 'dealovima', neki su političari podstanari tih tajkuna. Nažalost, vrtimo se u krug i ništa se ne poduzima", kazao je.

Novinar Business.hr-a Branimir Zekić i bivši glavni urednik tog dnevnog lista Josip Jagić pozvali su Ministarstvo financija, Poreznu upravu, Državni inspektorat i Državno odvjetništvo da istraže kako su prenesena izdavačka prava s ugasle tvrtke na BMG, koji također ide u stečaj.

Potrebno je, suglasni su, istražiti i je li BMG prodao spomenute novinske brendove poduzetniku Marku Lučiću, s obzirom na osnovane sumnje da će stvarni vlasnici novina ostati Andrija Kević i Mujo Selimović, dosadašnji suvlasnici dviju tvrtki koje su, tvrde, otjerali u stečaj i za sobom ostavili milijunske dugove.

Komentirajte prvi

New Report

Close