Novinarka Jasna Babić pritvorena zbog neodazivanja na sudske pozive

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. siječanj 2013. u 17:23
Jasna Babić; Photo: Goran Jakus/PIXSELL

Novinarka Jasna Babić pritvorena je danas u Remetincu jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan.

Novinarka Jasna Babić pritvorena je danas u Remetincu jer se nije odazvala na sudske pozive za raspravu na Općinskome kaznenom sudu u slučaju privatne tužbe za uvredu i klevetu koju je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak, zvan Dikan.

Novinarku Babić policija je uhitila danas oko podneva, nakon čega ju je privela u zatvor.

Pritvaranje je naložio Općinski kazneni sud još 28. studenoga prošle godine, a po riječima glasnogovornika tog suda Dražena Kevrića, odluka je donesena jer se novinarka nije odazvala pozivima na 16 rasprava.

"Novinarka nije podigla niti jedan poziv, a nisu uspjela ni tri naloga policiji da je se dovede na raspravu pa je donesena odluka o pritvaranju zbog izbjegavanja dolaska na sud", izjavio je za Hinu Kevrić i ustvrdio kako se sud na pritvor kao "krajnju mjeru" odlučio tek pošto nekoliko puta nisu uspjele "blaže mjere osiguranja nazočnosti tužene na raspravi".

Dodao je da je Jasna Babić dva puta bila na sudu – u siječnju i travnju 2010., a nakon toga više se nije pojavljivala.

Novinarku se u pritvoru može najdulje zadržati 30 dana. Ima pravo žalbe zagrebačkome Županijskom sudu, a od Općinskoga kaznenog suda može tražiti ukidanje rješenja o pritvoru.

Što će od toga učiniti njezina braniteljica po službenoj dužnosti Laura Valković, odlučit će nakon sutrašnjeg posjeta Jasni Babić u Remetincu jer je za pritvaranje doznala prekasno da bi danas posjetila branjenicu. Naime, posjeti su u Remetincu do 15 sati.

"Riječ o je o tzv. diciplinskom pritvoru", rekla je Valković, koja Jasnu Babić zastupa samo u slučaju vezanom za pritvaranje, a ne i u postupku koji je protiv nje 2009. pokrenuo Josip Radeljak. Dodala je kako treba vidjeti o čemu je riječ i je li bilo kakve pogreške i problema s poštom i dostavom.

Na vijest o pritvaranju novinarke Josip Radeljak izjavio je nekim medijima kako se ne sjeća zbog čega ju je tužio, ali "radilo se o prostačenju, lažima i klevetama" kojima se sada bave njegovi odvjetnici.

Sudsku raspravu u tom slučaju vodi sutkinja Tamara Pleše.

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka najavio je da će već danas službeno tražiti hitno puštanje novinarke Babić.

"Nejasno je zašto je kolegica pritvorena. Ako su već zbog sudske rasprave došli po nju, zašto je nisu i odveli na tu raspravu, nego u Remetinec?" upitao se Duka.

Komentirajte prvi

New Report

Close