Država uvodi novi nacionalni i jedinstveni znak kvalitete

Autor: Marija Brnić , 21. veljača 2020. u 07:48
Foto: Getty Images

Iz Ministarstava poljoprivrede naglašavaju i da je uspostavljen sustav poticanja ulaska što većeg broja hrvatskih proizvođača koji će ispunjavati propisane uvjete.

Ministarstvo poljoprivrede započinje s izdavanjem novog nacionalnog znaka kvalitete namijenjenog poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima ‘Dokazana kvaliteta’.

Namjera je izdvojiti i učiniti prepoznatljivim domaće proizvode s višom kvalitetom unutar pojedinih sektora od proizvodnje i prerade mlijeka, mesa, voća i povrća, uljarica, brašna i šećera, meda, jaja, maslina do ribarstva i akvakulture. Pri tom ovaj novi znak koji je notificiran pri Europskoj komisiji moći će nositi i zainteresirani proizvođači iz drugih zemalja EU.

Iz Ministarstava poljoprivrede naglašavaju i da je uspostavljen sustav poticanja ulaska što većeg broja hrvatskih proizvođača koji će ispunjavati propisane uvjete kako bi njihovi proizvodi dodane vrijednosti bolje kotirali na zahtjevnom EU tržištu.

Vijest o novom znaku kvalitete izazvala je i zbunjenost budući da već postoji čitav niz sličnih markiranja kvalitete. I samo Ministarstvo poljoprivrede izdavalo je dosad nekoliko takvih oznaka – oznaku izvornosti, oznaku zemljopisnog podrijetla, te zajamčeno tradicionalni specijalitet, a lani je uveden i Planinski proizvod.

HGK je, pak, već više od 20 godina razvila prepoznatljive znakove kvalitete ‘Hrvatska kvaliteta’ i ‘Izvorno hrvatsko’, dok s druge strane u posljednje vrijeme sve je učestalije i korištenje oznaka eko i bio-proizvoda. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), pak, dodjeljuje šest oznaka za Hranu hrvatskih farmi, i to Meso, Mlijeko, Med, Jaja, Kruh i Brašno hrvatskih farmi.

Prema posljednjim podacima ove znakove nosi ukupno 831 proizvođač. Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova ima označavanje kvalitetnih otočnih proizvoda, dosad su ga dobila 324 proizvođača s 26 otoka za 1121 proizvod. HGK-ove znakove kvalitete danas ima 206 proizvoda i 25 usluga, odnosno 144 tvrtke, a uglavnom je riječ o velikim tvrtkama.

No, zbog natječaja Ministarstava gospodarstva koji traje do 29. lipnja 2020. primjetan je, kažu u HGK, trend rasta zahtjeva koje podnose mali i srednji poduzetnici, koji bespovratnim sredstvima iz EU-fondova mogu osigurati stjecanje ovih znakova. U segmentu prehrambenih proizvoda, inače, HGK-ove znakove kvalitete imaju 43 tvrtke.

‘Dokazana kvaliteta’, kako naglašavaju u Ministarstvu poljoprivrede, bit će jedinstven znak kvalitete. Njime će dugoročno, kažu, biti zamijenjeni njihovi dosadašnji znakovi, koji su odraz sljedivosti, ali nisu notificirani pri EK, za razliku od novog ‘Dokazana kvaliteta’. Troškovi certificiranja proizvoda kod kontrolnog tijela pri Ministarstvu mogu se financirati iz programa ruralnog razvoja.

Komentirajte prvi

New Report

Close