Novi Zakon o strancima mora biti fleksibilan – ukidanjem kvota ne smijemo stvoriti kompliciraniji model

Autor: Poslovni.hr , 09. rujan 2020. u 13:51
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Poslodavci okupljeni u HUP-u smatraju da se pri izmjenama Zakona o strancima treba voditi računa i o što jednostavnijoj primjeni Zakona.

Pozitivne promjene, kao što je uvođenje beskvotnog sustava zapošljavanja, ne smiju biti kompromitirane stvaranjem kompliciranijeg i rigidnijeg modela od prethodnog, koji bi poslodavce onemogućio u novom zapošljavanju. Prvenstveno, očekujemo da novi sustav omogući jednostavnije i brže zapošljavanje stranaca od prethodnog modela, u slučaju da domaćih radnika nema na tržištu rada.

Podsjećamo, mnogi sektori hrvatskoga gospodarstva godinama se suočavaju s nedostatkom radne snage. Dosadašnji sustav kvota nije odgovarao zahtjevima suvremenog doba, bio je zastario i prespor za potrebe modernog i dinamičnog tržišta rada. HUP se opetovano zalagao za uvođenje liberalnijeg modela koji ne poznaje kvote, a kojim bi se radnike iz inozemstva moglo zaposliti ovisno o trenutnim potrebama određene tvrtke tj. poslodavca. Novi Zakon o strancima predlaže upravo takav model s čime je HUP suglasan, ali smatramo da se uz uvođenje beskvotnog modela moraju olakšati i uvjeti koji su zadani u trenutnom prijedlogu Zakona, a koji predstavljaju ograničenja poslodavcima kakva nije imao ni kvotni sustav.

Mnogim je uvjetima koji su zadani novim prijedlogom Zakona naprosto nemoguće udovoljiti u trenu kada poslodavac treba hitno zaposliti novu radnu snagu, navodimo samo neke od njih:

Potvrda Porezne uprave kao dokaz da poslodavac nema dugovanja po osnovi svih javnih davanja je prerigidna i smatramo da se ovaj uvjet mora odnositi isključivo na podmirenje svih dugovanja koji se tiču isplate plaća, obaveza prema zaposlenicima i davanja iz domene doprinosa, kako se ne bi dogodilo da kašnjenje plaćanja npr. komorske naknade, naknade za turističku zajednicu ili pak spomenička renta utječu na nemogućnost zapošljavanja prijeko potrebnih ljudi
Postojanje radnog spora ne smije zaustaviti proces zapošljavanja, jer nije moguće prejudicirati krivnju poslodavca i time ga diskreditirati kao nepodobnog za zapošljavanje, tim više što bilo kakav radni spor ne može utjecati na zapošljavanje domaćih radnika
Provođenje testa tržišta rada potrebno je detaljno opisati i prodiskutirati između socijalnih partnera kako bi se maksimalno izbjegle mogućnosti slobodnog tumačenja od dionika u procesu zapošljavanja stranaca, ali i kako bi se poslodavcima olakšao i ubrzao proces

Tijekom konzultacija oko novog Zakona o strancima, HUP ukazuju i na povezanost tržišta rada i sustava obrazovanja iz kojeg svake godine izlazi sve manje mladih i kvalificiranih ljudi što se osjeti i na upisima na hrvatske institucije visokog obrazovanja gdje svakog ljeta ostaje čak 13.000 nepopunjenih kvota. Shodno tome, poslodavci se zalažu za značajno pojednostavljenje ishođenja studentskih viza, dozvola za boravak i kasnijeg zadržavanja diplomanata kroz povoljniji sustav odobravanja stalnog boravka ili dugotrajnog boravišta.

Zahtjeve za pojednostavljivanjem navedenih uvjeta HUP će i dalje komunicirati prema Vladi RH s ciljem stvaranja što kvalitetnijeg Zakona kojim će poslodavci moći efikasnije i brže zapošljavati nove kadrove te tako podići vlastitu konkurentnost.

Komentirajte prvi

New Report

Close