Novi uređaj ubrzat će postupak testiranja na koronavirus, vrijedan je gotovo milijun kuna

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 12:19
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju dr. Željka Siser kazala je kako je riječ o potpuno automatiziranom sustavu za molekularnu dijagnostiku.

Novi PCR uređaj za brzu analizu briseva osoba testiranih na koronavirus, vrijedan 812 tisuća kuna s PDV-om, pušten je u rad u prostorijama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije. Uređaj je u zavod stigao potkraj srpnja, za rad na njemu educirana su tri mikrobiologa, a kapacitet mu je 24 uzorka u tri sata. Sredstva za kupnju osigurala je Brodsko-posavska županija.

Ravnatelj zavoda dr. Ante Cvitković naglasio je kako je uređaj namijenjen prvenstveno za hitne slučajeve, koji se sada mogu rješavati i u ovoj županiji. Dosad se nalaz čekao 24, a ponekad i više sati za hitne slučajeve. Testirat će se pacijenti koje bolnica iz određenih razloga treba hitno odraditi. Isto tako, uređaj će se koristiti i u situacijama kada unutar zdravstvene ustanove postoji pozitivan djelatnik.

– Testirat ćemo zdravstvene djelatnike kako bismo saznali tko može raditi, a tko ne. Dosad su ti djelatnici bili u samoizolaciji, sada će se rezultati znati puno brže. Kolege će imati puno veći manevarski prostor da odreagiraju ispravno na različite izazove koje donosi COVID. Prioritet će biti i uposleni u domovima za stare i nemoćne – rekao je dr. Cvitković. Voditeljica Službe za kliničku mikrobiologiju dr. Željka Siser kazala je kako je riječ o potpuno automatiziranom sustavu za molekularnu dijagnostiku.

Komentirajte prvi

New Report

Close