Novi trijumf HDZ-a, Pučani povećali razliku

Autor: Ana Blašković, Tomislav Oharek , 26. svibanj 2014. u 00:21
Izbori za europarlament pokazali se kao lakmus test popularnosti vlade Zorana Milanovića i rejtinga šefa HDZ-a Tomislava Karamarka

Prema prvim neslužbenim rezultatima HDZ je osvojio pet mandata, Kukuriku četiri, a po jedan mandat Orah i Savez za Hrvatsku.

HDZ je odnio pobjedu na izborima za Europski parlament osvojivši pet mandata, dok je njihova grupacija u EP-u, Pučani, tijesno pobijedila socijaliste sa 211 naspram 193 glasova.

Prema privremenim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva, a na osnovu 93,4 posto obrađenih biračkih mjesta, koaliciju predvođenu HDZ-om slijedi koalicija SDP-a s četiri osvojena mandata, dok su po jedan mandat osvojili ORaH i Savez za Hrvatsku. Bez eurozastupnika su ostali laburisti, a nakon objave rezultata neopozivu ostavku podnio je predsjednik stranke Dragutin Lesar.U postocima HDZ-ova koalicija osvojila je 41,39 posto glasova, koalicija SDP-a 29,79 posto, ORaH 9,41 posto, Savez za Hrvatsku 6,99 posto, a Laburisti 3,46 posto glasova. Što se tiče preferencijalnih glasova na listi koju je predvodio HDZ trijumfirala je Ruža Tomašić, dok je na listi koalicije SDP-a uvjerljivo najbolje plasirani bio Tonino Picula.

Iako je izlaznost Hrvata na izborima za novi saziv Europskog parlamenta bila nešto bolja od prošlogodišnje ona je i dalje ostala na mršavih 24,3 posto. Prema prvim procjenama rezultata europskih izbora objavljenih sinoć u 23 sata Europska pučka stranka (EPP) dobiva 28,1 posto glasova, odnosno 211 od ukupno 751 zastupničkog mjesta u Europskom parlamentu, a slijede europski socijalisti sa 25,7 posto, ili 193 mjesta i liberali sa 9,85 posto, odnosno 74 zastupnika, dok bi euroskeptične stranke mogle dobiti ukupno oko 130 zastupnika. Zeleni su osvojili 7,72 posto ili 58 mandata, a radikalna ljevičarska Ujedinjena europska ljevica 6,26 posto ili 47 mandata.U Francuskoj je ultradesna Nacionalna fronta čelnice Marine Le Pen zatražila raspuštanje francuskog parlamenta, nakon što su izlazne ankete pokazale da je njezina protuimigrantska i euroskeptična stranka pobjedila na izborima za Europski parlament u Francuskoj. Izlazne ankete triju agencija pokazuju da će Nacionalna fronta osvojiti europske izbore u Francuskoj s 25 posto glasova, a Hollandeovi socijalisti na trećem su mjestu iza stranke desnog centra UMP.
 

"Što drugo može predsjednik učiniti nakon ovakvog poraza? Neprihvatljivo je da parlament kao predstavničko tijelo francuskog naroda bude tako nereprezentativan", rekla je Le Pen u stožeru stranke upitana treba li predsjednik Francois Hollande, čiji su vladajući socijalisti osvojili treće mjesto na euroizborima, raspustiti nacionalni parlament.Iako su ovi izbori prekretnica i stoga što bi po prvi put njihov rezultat trebao iznjedriti i novog predsjednika Europske komisije, tijesna pobjeda Pučana nad socijalistima nije dala jasan odgovor hoće li to biti pučanin Jean Claude Juncker, ili pak socijalist Martin Schultz. Tako su nakon objave prvih procjena rezultata europskih izbora obojica poručili kako će naslijediti Josea Manuela Barrosa.

"Europska pučka stranka dobiva europske izbore i tražit će mjesto predsjednika Europske komisije", poručio je na svom twitter računu Juncker, bivši luksemburški premijer, koji je kandidat europskih pučana za  šefa Europske komisije. Kandidat europskih socijalista Martin Schulz međutim poručuje kako je "uvjeren da on ima veće šanse" od Junckera za to mjesto. Čini se da će tu ključnu ulogu imati Liberali odnosno oni bi mogli biti jezičac na vagi pri izboru novog predsjednika Europske komisije.U hrvatskim okvirima pokazalo se da su rezultati glasovanja manje odraz interesa za popunjavanje sjedala u francuskom Strasbourgu, a više lakmus test popularnosti vlade premijera Zorana Milanovića.

Što se Europe tiče, razočarani krizom i mjerama štednje koje su udarile na životni standard, glasači diljem Starog kontinenta sve se više okreću od 'mainstream' politike prema radikalima i populistima koji će prema očekivanjima ubuduće zauzimati između četvrtine i trećine mjesta u parlamentu. Prema analizi The Economista, glasači su razočarani djelomično i zbog cijene koju plaćaju za europsku demokraciju. S troškom od 1,75 milijardi eura godišnje, Europski parlament stoji više nego britanski, francuski i njemački zajedno. Samo 180 milijuna eura godišnje trošak je selidbe sjednica između Bruxellesa, Strasbourga i Luxembourga koju nameću europski ugovori. S druge strane, sustav troškova zastupnika je skandalozan. Računi se ne podnose, revizija je minimalna, a zapošljavanje članova obitelji uobičajena praksa. Nedavno je parlament odbio surađivati s  Transparency Internationalom, međunarodnom nevladinom organizacijom, o korupciji u EU institucijama.

Komentari (4)
Pogledajte sve

ms4,

D’Hontova metoda je čista matematika.
Ili mi onda ti objasni kako bi dijelio zastupnike po decimalama.

Po čisto proporcionalnoj računici Savez za Hrvatsku bi trebao dobiti 0,77 zastupnika – (7/100*11 = 0.77)

D’Hont napravi takav efekt na jedinicama sa malim brojem zastupnika. Zato je prilično loše što i na parlamentarnim imamo izborne jedinice sa po 12 zastupnika gdje se često događa slična situacija.

Neme tu trijumfa nikoga. Na dobitku su jedino oni koji odoše na dobro plaćena radna mjesta bez i trunke odgovornosti. Jedino oni mogu slaviti poslje ovih izbora jer su samo članovi stranaka izašli na izbore, neki jer su morali, a neki po dužnosti. Većina jadnog naroda od muke je ostala kod kuće i samo gleda što nam se događa. Ista lica već 20 godina, da ti se život zgadi od ove naše politike.


Ta Dhontova metoda čista je prevara. HDZ,je dobio poslanika kojeg je trebao dobiti Savez za Hrvatsku koji je prošao prag. Manje stranke su u totalno neravnopravnom položaju

da je Savez bio pametan trebao je izaći skupa sa HDZ-om i dobili bi zajedno bar 7 mjesta….a ovako su pametovali i popušili

New Report

Close