Novi Todorićev plan – u IPO ide samo ‘food’ holding

Autor: Jadranka Dozan , 03. svibanj 2016. u 12:31
Foto: Boris Šćitar/PIXSELL

Nepoznanica je zasad koje bi sve Agrokorove tvrtke iz djelatnosti proizvodnje hrane ušle u prehrambeni holding.

Agrokor i ruska banka Sberbank potpisali su novi ugovor o dugoročnom zajmu od 350 milijuna eura, objavili su u ponedjeljak iz koncerna Ivice Todorića. Tih će mu približno 2,5 milijardi kuna biti značajna okrjepa likvidnosti. Tako se i u priopćenju ističe da će zajam poslužiti za "refinanciranje postojećih kratkoročnih obaveza s ciljem dodatnog jačanja financijskog položaja kompanije, kao i učinkovitijeg upravljanja ročnošću obveza".

Ta transakcija između Agrokora i Sberbank kontinuitet je njihove uspješne suradnje započete prije dvije godine potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju i suradnji, ističe se u kratkom priopćenju, uz opasku da je najnoviji aranžman još jedna potvrda povjerenja međunarodnih financijskih institucija u viziju i dugoročnu strategiju Agrokora. U slučaju Sberbanka to povjerenje sada se očituje u oko 950 milijuna eura izloženosti Agrokoru, reći će financijaši aludirajući na postojeći kredit težak 600 milijuna eura koji je u međuvremenu navodno "redizajniran" u pogledu ročnosti. U Agrokoru se o zbirnom stanju duga prema ruskom bankarskom divu zasad ne očituju, a i do godišnjeg financijskog izvješća za 2015. i stanja ukupnog duga treba pričekati.

U bankarskim krugovima, neovisno o tome, drže da bi nakon netom utanačena zajma prva sljedeća velika financijska operacija Agrokora mogla biti nedužničkog karaktera. Po sebi, to zapravo ne bi trebalo biti iznenađenje jer se iz Todorićeva koncerna već nekoliko godina najavljuje (međunarodni) burzovni iskorak kroz javnu ponudu dionica, odnosno IPO.  O tom se projektu dosad najviše spekuliralo oko toga hoće li Todorić njime prepustiti dio vlasništva u samom Agrokoru ili će se investitorima ponuditi određeni vlasnički udjel u njegovu trgovačkom portfelju, tj. u Adria Retailu. No, preferencije su se, čini se, promijenile.

Prema neslužbenim saznanjima Poslovnog dnevnika, najizgledniji je scenarij da Todorić tržištu ponudi dio prehrambeno-proizvodnog portfelja. To bi značilo prethodno formiranje "food holdinga". Navodno se taj plan ozbiljno priprema već neko vrijeme. Kako su u toj fazi projekti podložni promjenama, sve se odvija u poslovičnoj diskreciji. U Agrokoru se tako ne upuštaju ni u kakve komentare. Nepoznanica je zasad i koje bi sve Agrokorove tvrtke iz djelatnosti proizvodnje hrane (od PIK Vrbovca, Belja, Leda, Zvijezde, Jamnice, Vupika, PIK Vinkovaca, Agrolagune plus, regionalne tvrtke u segmentu hrane) ušle u "food holding". Isto vrijedi i za pitanje što bi sve tehnički podrazumijevale pripreme njegova osnivanja, primjerice, u slučaju istovrsnih proizvodnih tvrtki na domaćem tržištu i u regiji (npr. Zvijezda-Dijamant, Ledo-Frikom).

Jedno je unaprijed sigurno: projekt IPO-a iz portfelja proizvodnje hrane je kompleksan, varijabli je mnogo, pa i pripreme zahtijevaju dosta vremena. No, ne bi mnogo drukčije bilo ni sa scenarijima IPO-a retail biznisa ili samoga Agrokora, koji su se vrtjeli kao mogući smjer. Posegnuti pak za nešto jednostavnijim modelom rasterećenja (pre)napregnute financijske konstrukcije Agrokora u njegovoj dugogodišnjoj strategiju razvoja s osloncem na dužničke izvore financiranja, poput pojedinačne prodaje neke od tvrtki iz sustava Agrokora, Todoriću je dosad očito bila i teža odluka.

Premda se u poslovnim krugovima vezano uz najizgledniji smjer IPO-a čuju i opaske kako je većina proizvodnih tvrtki u sastavu koncerna opterećena zalogom dionica (kao instrument osiguranja) u raznim dužničkim aranžmanima na razini grupe Agrokor, financijaši će reći kako to nije nešto što bi se moglo pokazati preprekom za provedbu plana IPO-a. "Veće dileme uoči takva IPO-a Todorić vjerojatno ima vezano uz razmjere vlasničko-upravljačke dominacije u pojedinim proizvodnim tvrtkama", kaže jedan od njih, aludirajući na činjenicu da u više tih tvrtki Agrokor izravno drži oko 51 posto. Cijela operacija očito je još u relativno ranoj fazi priprema. No, u uvjetima sve većih tržišnih pritisaka na operativnu dobit, Agrokor će očito uskoro morati kroz vlasnički kapital smanjiti omjer neto duga i EBITDA-e. S tim omjerom na blizu 5,5, a na toliko se neslužbeno procjenjuje, ta se točka čini blizu.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Izgleda da se već nazire novi vlasnik Agrokora, bit će natpisa na ćirilici usred Zagreba. Ovoliki dug ni Rockfeler ne može vratiti a pogotovo u ovakvoj posrnuloj ekonomiji. Kako to da nije uzeo u BERD nego baš Sber

Velika nepoznanica mi je samo koji je motiv bio za uzeti tako veliki kredit.


Kasno i prekasno.
Neka prepusti stafetu drugima.
Novci se skupljaju na burzi a ne kod banaka po 10% kako je dosad radio

Je, je u nasoj barustini bi bas skupio lovu… ccc

Vani je Agrokor tek jedan u nizu slicnih prica, a tamo investitori ocito traze i sigurnost i prinos. A to dvoje nije opcenito lako pomiriti, pogotovo ne na brdovitom Balkanu.

Kasno i prekasno.
Neka prepusti stafetu drugima.
Novci se skupljaju na burzi a ne kod banaka po 10% kako je dosad radio

Koliko ja imam informacije prvi kredit Sberbanke Agrokoru nikad nije doveden do realizacije.

New Report

Close