Novi terminal otvara više od 1000 radnih mjesta, a dobro će zaraditi i država

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2023. u 08:48
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cilj i želja nam je da zapošljavamo u okviru hrvatskog tržišta rada. Tek ukoliko ne budemo mogli naći dovoljan broj kadrova određenih profila, okrenut ćemo se i drugim tržištima rada, naveo je Žunić

Kontejnerski terminal na Zagrebačkoj obali kojim upravlja Rijeka Gateway bit će u funkciji do svibnja 2025. godine, do kad će na samom terminalu biti zaposleno oko 350 ljudi, a u prvoj fazi terminala očekuje se godišnji promet od 650 tisuća TEU-a, najavili su Koen Benders, izvršni direktor Rijeka Gateway-a i Tomislav Žunić, financijski direktor tvrtke, piše Novi list.

– Na ovom terminalu povezujemo internacionalno iskustvo i znanje APM Terminalsa i Maersk grupe s iskustvom i znanjem koje u hrvatskoj logistici ima Enna Logic. Ukupno će Mearsk Grupa i Enna Logic uložiti više od 480 milijuna eura do 2026. godine, a očekuje se stvaranje 1.100 radnih mjesta izravno vezanih uz poslovanje terminala, uz neizravno zapošljavanje u regiji koje bi moglo dosegnuti i puno veći broj, rekao je Benders.

Osim stvaranja radnih mjesta i prihoda za gospodarstvo, terminal će, rekao je Žunić, generirati i visoke fiskalne prihode u državnom proračunu.

– U prvoj fazi, ovisno o naplaćenoj carini u Hrvatskoj, očekujemo da će fiskalni prihodi države iznositi između 18 i 180 milijuna eura godišnje, dok će u drugoj fazi oni iznositi od 34 do 340 milijuna, rekao je. Druga faza terminala, s izgradnjom dodatnih 290 metara operativne obale trebala bi biti završena do 2034. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close