Novi tehnološki park na Velesajmu, RH slavi 20 godina interneta

Autor: Bernard Ivezić , 16. studeni 2012. u 19:27
Predsjednik Josipović predstavio privatnu web-stranicu/PIX

Prva hrvatska tvornica softvera, prvi hrvatski tablet i prva hrvatska video-on-demand aplikacija za pametne televizore obilježili početak poslovnog dijela sajma.

Sajam Info, nekad najveći IT sajam u jadranskoj regiji, u četvrtak je otvorio predsjednik Ivo Josipović, koji je u sklopu projekta kojim Hrvatska akademska i istraživačka mreža Carnet slavi 20 godina interneta u Hrvatskoj predstavio privatnu web-stranicu Ivo-Josipovic.from.hr.

"Internet je demokratizirao naš život, ali iako imamo uspješne ljude koji pobjeđuju na IT natjecanjima i uspješne IT tvrtke koje izvoze, opća razina internetske pismenosti u Hrvatskoj još nije dovoljno visoka", naglašava Josipović. Zvonimir Stanić, ravnatelj Carneta, kaže da je njegova institucija dovela internet u Hrvatsku i da ih to možda čini suodgovornima što je Info prije šest godina propao. "Želimo pokazati da je internetska zajednica živa, da je u Hrvatskoj informatika propulzivna i da možemo očekivati projekte koji će podignuti kvalitetu života, poput online upisa u srednje škole", kaže Stanić.

Info će ponovno postati najveći ICT sajam u regiji, cilj je direktora Zagrebačkog velesajma Milana Trbojevića, a Ivo Lukač, predsjednik CISEx-a, kaže da treba nastaviti težiti prema tome da se izvozom softvera otvori 10.000 novih radnih mjesta. Davor Bernardić, predsjednik Gradske skupštine, najavio je otvaranje tehnološkog parka "Nikola Tesla" na Zagrebačkom velesajmu. Frane Šesnić, direktor sadašnjega tehnološkog parka u kojem rade tvrtke s ukupno stotinjak radnika, smatra da bi se na Velesajmu moglo otvoriti i nekoliko tisuća radnih mjesta. Glavno pitanje je etažiranje paviljona kako bi se mogla koristiti sredstva iz fondova EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close