Zabrinutost zbog novog soja: Božinović najavio novu mjeru, prilagođavat će se i cjepiva

Autor: Poslovni.hr , 27. studeni 2021. u 08:24
Foto: Pixsell

Tamocrvena Hrvatska mogla bi takva i ostati nakon što ECDC uvrsti i kriterij udjela cijepljenog stanovništva.

Nije dugo trebalo da novi soj koronavirusa dospije u Europu. Iz Južne Afrike preko Egipta do Belgije. Hrvatska se štiti novim ograničenjem.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručuje da ćemo odlukom navesti zemlje iz kojih će biti zabranjen ulaz ljudima ili će morati ići u 14-dnevnu karantenu uz obveznu testiranja, piše N1.

Prilagođavaju se cjepiva

Veći broj farmaceutskih tvrtki objavio je da radi na prilagođavanju cjepiva novoj zabrinjavajućoj varijanti koronavirusa koja je izazvala zabrane putovanja širom svijeta, piše njemačka novinska agencija dpa.

Tamocrvena Hrvatska mogla bi takva i ostati nakon što ECDC uvrsti i kriterij udjela cijepljenog stanovništva. EK poručuje da će se nove preporuke za putovanja vjerojatno donijeti 16. prosinca otkada bi i covid potvrda trebala vrijedit devet mjeseci. Hoće li hrvatski državljani nakon toga biti dobrodošli u drugim zemljama?

Božinović kaže kako ne bi koristio tezu da nisu dobrodošli putovati, ali države će ipak donositi odluke svaka za sebe.

Pfizer i BioNTech objavili su da u slučaju varijante koja bi mogla izmaknuti djelovanju cjepiva, tvrtka očekuje “da će moći razviti i proizvesti prilagođeno cjepivo protiv te varijante u otprilike 100 dana, ovisno o zakonskom odobrenju.”

Iz Johnson&Johnsona su priopćili da već testiraju svoje jednodozno cjepivo Janssen na omikronu te da ‘pozorno prate’ mutacije šiljatog proteina, piše Jutarnji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close