Novi problemi: Vlada mora pronaći 225 milijuna kuna za regres javnih službenika

Autor: Poslovni.hr , 12. lipanj 2016. u 10:25
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Već na početku mandata iz ove Vlade je poručeno kako novca za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika nema.

Zbog inertnosti i očitoga nefunkcioniranja nove Vlade, državni proračun mogao bi doživjeti još jedan ozbiljan udarac – oko 180 tisuća javnih službenika, zaposlenika u školstvu, zdravstvu, kulturi i socijali, ovih dana iščekuje vijesti o isplati regresa koji, prema Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, treba biti isplaćen najkasnije do kraja lipnja. Visina regresa utvrđena je u iznosu od 1250 kuna, što znači da bi država za isplatu toga prava javnim službenicima trebala u ovom trenutku pronaći 225 milijuna kuna.

To je vrlo teško za očekivati jer je već na početku mandata iz ove Vlade poručeno kako novca za dodatna materijalna prava proračunskih korisnika nema. Propali i rijetki pregovori sa sindikatima također nisu doveli ni do kakvog dogovora. Za razliku od Milanovićeve Vlade, koja je to pravo proteklih godina, kao i isplatu božićnica, suspendirala posebnim Zakonom o uskrati isplate pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, Oreškovićeva Vlada ni takav propis nije donijela, piše Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, Ustavni je sud prošle godine, ne osporavajući bivšoj Vladi pravo da zakonski intervenira u imovinska prava, ipak upozorio da se takav zakon ne može dalje produljivati bez savjetovanja sa strankama Kolektivnog ugovora, a u cilju iznalaženja prihvatljivih rješenja.

Pregovori s Petrovom

To je pitanje, među ostalima, trebalo urediti kroz razgovore predstavnika Vlade i sindikata, a Vlada je, podsjetimo, na čelo Odbora za pregovore sa sindikatima imenovala potpredsjednika Božu Petrova. Razgovori i pregovori, kako znamo, nisu daleko odmaknuli, a Vlada nije donijela nikakav propis kojim bi prava iz TKU-a mogla dalje "legalno" uskraćivati.

Nalazimo se u situaciji da je isplata neupitna, a jasno je da novac nije osiguran. Vlada, ma koja god ona bila, to pitanje može riješiti samo na dva načina: jeftinijim, a to je da pronađe novac, ili skupljim, što znači da ćemo biti prisiljeni podići sudske tužbe zbog kojih bi se taj trošak mogao udvostručiti – kaže Željko Stipić, predsjednik sindikata 'Preporod'

Komentirajte prvi

New Report

Close