Novi predsjednik HGK mora biti iz privrede

Autor: Marija Brnić , 12. studeni 2013. u 22:00
Photo: Marko Lukunić/PIXSELL

Uhićenje Nadana Vidoševića, jednoglasni su gospodarstvenici i ekonomisti, prilika je za uređivanje dugo zapuštene Komore.

Uhićenje Nadana Vidoševića, jednoglasni su  gospodarstvenici i ekonomisti, prilika je za uređivanje dugo zapuštene Komore.

"Potrebno je razmotriti njezinu ulogu, ali neće biti pomaka ako se istovremeno ne dotakne i ostale podsustave države, koji su jednako kao i HGK, sve godine tranzicije ostali zatvoreni i postoje samo radi sebe. Osim HGK to su još sindikati, Hrvatska narodna banka i Vlada. Svaka od njih primarno se bavi kako sebe održati, umjesto kako poboljšati suradnju i zajednički podići gospodarstvo i društvo", smatra profesor Ekonomskog fakulteta Zagreb Ljubo Jurčić. Komora po njemu ima itekako prostora za postojanje i djelovanje u interesu članova. Tako razmišlja i bivši šef riječke gospodarske komore Vinko Mičetić.

Iz Komore, kaže, dolazi puno korisnoga iz gospodarstva koje će mudra izvršna vlast koristi. Kod nas to nažalost nije praksa, tu logistiku nitko ne koristi iako se to što HGK može pružiti ne može nadoknaditi povremenim kontaktima vlasti s gospodarstvom. "Šteta je za društvene napore da se sve inicijative i artikuliranje stavova gospodarstva koje nudi Komora u Hrvatskoj ne koristi", dodaje Mičetić. Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala, koji se lani i natjecao za predsjednika HGK, nada se da će u HGK iz svega naći snage i izvući pouke daunaprijede sustav.U neslužbenim razgovorima većina gospodarstvenika slaže se da idući mandat nijednom nasljedniku neće biti ugodan, jer slijede veliki rezovi i reforme.

Željko Ivančević, nekadašnji šef HUP-a i veliki kritičar HGK, danas kaže kako nije potrebno izmišljati toplu vodu, već se voditi iskustvom Slovenije i drugih članica EU u kojima komore funkcioniraju kao održiv sustav koji servisira članice. "Još davno sam tvrdio da u HGK treba za 50 posto srezati broj zaposlenih, a za trećinu prihode, te da će tek tada biti efikasna", ističe Ivančević. Novi predsjednik, smatra Marin Evačić, predsjednik NTL-a i član skupštine HGK, svakako treba doći iz gospodarstva, od ljudi s puno iskustva koji dobro razumije probleme i može artikulirati interese gospodarstva, te se nametnuti kao partner Vladi. No, samo rješavanje budućnosti Komore po Evačiću prije svega treba maknuti od politike. 

Komentari (17)
Pogledajte sve

..ako nemaš kaznenu prijavu, nisi dobar poduzetnik !

onak letimično pogledavši naslov,

pročitao sam da mora biti iz “pritvora”

HGK treba biti dobrovoljno drustvo. A predsjednika neka izaberu oni koji se uclane i koji zele financirati HGK.

Sva ta društva su napravili vladajući i prije vladajući da bi stoku sitnog zuba pljačkali i živjeli od pljačke zajedno sa svojim drugovima.

Isto je tako i sa Mirovinskim sustavom i
sa Zdravstvenim sustavom.

Cijeli život plaćamo u mirovinski sustav i u zdravstveni sustav , a kada dođemo u mirovinu kažu nam da nema love , a kada ostarimo i trebamo lječničku pomoć oni štrajkaju i štede na nama .

Vratite nam našu lovu koju smo uplaćivali cjeli život !

Zašto nam ne treba HGK?

– jer se poslovi resornog MIistarstva gospodarstva, privrede i obrta -poklapaju,
i svi rade slične poslove….
– jer se bave promidžbom i prodajom aranžmana za beskorisna predavanja, čiji je
cilj , nadgradnja ekonomske učinkovitosti- a mi još nemamo – NI TEMELJE!
Dakle, potpuni raskorak stvarnosti i iluzija budućeg funkcioniranja bez uporišta u trenutnim lošim pokazateljima…
– jer su članarine u odnosu na strukovne Komore, urnebesno previsoke i bili smo opljačkani svih ovih godina,nametom, kad smo plaćali umjetnička djela opomenama Porezne Uprave i obračunom 18 % zateznih kamata kako bi prihodi HGK bili još vei -bez potrebe i svrhe…
– jer imamo previše neučinkovite administracije u Županijama, i višak prostora, pa smo trošili na luksuz i opremu birokacije HGK novcem poduzetništva…
– jer imamo HUP- koji radi iste stvari ko i HGK….ćak su i na istoj adresi
– jer nisu u doticaju s bazom poduzetnika, nego je stvorena politička elita,
koja ne komunicira s bazom gospodarstvenika…poduzetnici su za njih luzeri, koje treba iscijediti…
– jer niti meni, niti 99,99% poduzetnika NIKAD NISU U NIČEMU POMOGLI…

New Report

Close