Novi pogon jamči uvjete za jednako zapošljavanje svih na tržištu rada

Autor: Poslovni.hr , 27. ožujak 2019. u 22:01
Na svečanom otvorenju bili su Olivera Majić, Josip Držaić, Ljubica Lukačić i Majda Burić, Foto: 
IGOR ŠOBAN/PIXSELL

URIHO-ov pogon Tiska i kartonaže kod Samobora potpuno je prilagođen osobama s invaliditetom.

U URIHO-vom pogonu Tiska i kartonaže u Novakima Samoborskim svečano su otvoreni preuređeni i modernizirani proizvodni pogoni. Svečanosti su prisustvovali saborska zastupnica i pomoćnica ravnatelja Ustanove URIHO-a Ljubica Lukačić, državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Majda Burić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula-Anđelić, ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, posebni savjetnik ministra rada i mirovinskog sustava i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Ante Vučić.

Okupljenima se na početku svečanosti obratio ravnatelj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poznatije pod imenom URIHO, Josip Držaić.

“Uz pomoć Grada Zagreba i nadležnog ministarstva, preselili smo ovaj pogon iz Gundulićeve ulice i napravili novi objekt dostojan naših vrijednih radnika. Ovaj objekt je funkcionalan, prilagođen je našim potrebama i jamči uvjete za jednako zapošljavanje osoba s invaliditetom s ostalim građanima na tržištu rada. Vjerujem da će donijeti zaradu i zadovoljstvo zaposlenicima URIHO-a koji s velikim entuzijazmom obavljaju svoj posao”, rekao je Držaić.

URIHO-va tiskara, prvotno smještena u Gundulićevoj ulici, nasljednik je prve zagrebačke knjigovežnice te ima dugu tradiciju, a zadnjih sedam godina djeluje u Novakima. Kompletan pogon premješten je jer u Gundulićevoj ulici više nisu bili adekvatni uvjeti rada, nije bilo pristupa za vozila što je otežavalo utovar i istovar, a cjelokupni prostor je bio preskučen za nabavu nove opreme.

Zahvalivši prisutnima na potpori Ustanovi te tvrtkama čiji su radnici gotovo pet godina radili na preuređenju pogona, zamjenica gradonačelnika Olivera Majić istaknula je marljivost URIHO-vih zaposlenika i visoku kvalitetu njihovih proizvoda.

“Grad Zagreb pokazuje iznimnu osjetljivost i ulaže ogromne napore u rješavanje problema s kojima se svakodnevno susreću osobe s invaliditetom te sustavno skrbi o njihovim pravima i potrebama. Djelujući u skladu sa svojim strateškim dokumentima, osobitu pažnju stavljamo na područje zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom, prepoznajući ga kao ključan element društvene uključenosti i ekonomske neovisnosti svakog pojedinca, pa tako i osoba s invaliditetom. Želimo svim zaposlenicima, a osobito osobama s invaliditetom, učiniti boravak u ovim prostorijama ugodnijim te da im je sam posao što produktivniji”, poručila je zamjenica gradonačelnika.

Preuređenje objekta financirano je namjenskim sredstvima dobivenim putem javnog natječaja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te Grada Zagreba. U novim adaptiranim prostorima opremljenim modernom tehnologijom, osobe s invaliditetom moći će bez ikakvih arhitektonskih barijera svakodnevno obavljati dnevne aktivnosti i poslove. Za te namjene adaptiran je sanitarni čvor, lift, čajna kuhinja, proizvodni pogoni te skladišni prostor.

U pogonu Tiska i kartonaže proizvodi se sve što spada u offset tisak – tiskaju se knjige, monografije, kalendari, brošure, časopisi, blokovi, kuverte, memorandumi, letci, plakati, razne etikete, privjesnice, fascikli, mape i vrećice. Kupci su Zagrebački holding, odnosno podružnice ZET-a, Čistoća, Zrinjevac, a jedan od najvećih kupaca je i zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines, kao i trgovački lanac Boso iz Slavonije. “Ministarstvo je u posljednjih 13 godina za potrebe Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom osiguralo 173 milijuna kuna, u zadnje dvije godine čak 73 milijuna, a intenzivno se radi na poboljšanju zakonske regulative zapošljavanja osoba s invaliditetom”, istaknula je prilikom otvorenja pogona državna tajnica Majda Burić.

Nakon službenog dijela i rezanja vrpce, svi uzvanici i gosti pošli su u obilazak i razgled novog zdanja koje uistinu može biti na ponos svim URIHO-vcima i onima koji se tako osjećaju. Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koja je u vlasništvu Grada Zagreba, najstarija i najveća zaštitna radionica u Republici Hrvatskoj koja zapošljava više od 500 radnika, od kojih je 60 posto osoba s invaliditetom.

Komentirajte prvi

New Report

Close