Novi njemački investitor stigao u Hrvatsku. U Slavoniji otvara novih 300 radnih mjesta

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2023. u 08:54
FOTO: Grad Osijek

Njemačka tvrtka IMS Gear, čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti i sustava zupčanika od plastike i metala za automobilsku industriju, pokreće proizvodnju u Osijeku i to u Poduzetničkoj zoni Nemetin.

Ugovor o kupoprodaji zemljišta veličine 33 442 četvornih metara u PZ Nemetin potpisali su u ponedjeljak osječki gradonačelnik Ivan Radić i direktor IMS Gear Croatia Alexander Benjamin Senge.

– Tvrtka IMS Gear ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini te u svijetu zapošljava oko 3000 radnika. Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, gdje imaju osam tvornica, iduća destinacija Hrvatska i to naš grad Osijek, u našoj Poduzetničkoj zoni Nemetin. Naime, oni su se javili na natječaj Grada za kupovinu zemljišta, ponudili 1.115.100,00 eura, što je više od procijenjene vrijednosti, tako da je Grad Osijek s njima danas sklopio kupoprodajni ugovor. Planirana vrijednost investicije je oko šest milijuna eura, a proizvodit će sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u jugoistočnoj Europi – izvijestio je gradonačelnik Radić.

Gradonačelnik je podsjetio kako je Grad krenuo u proširenje PZ Nemetin zatraživši od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da u tu svrhu daruje Gradu Osijeku dodatnih 36 hektara zemljišta u Nemetinu.

– Kako bismo privukli još investitora, u idućem razdoblju također planiramo uložiti oko 2,2 milijuna eura u komunalnu infrastrukturu poduzetničkih zona. U ovom trenutku u gradu Osijeku imamo rekordno visoku zaposlenost i rekordno nisku nezaposlenost. Samo u protekle dvije godine imamo 2000 više zaposlenih u gradu. Na početku mandata investitore smo oslobodili komunalnog doprinosa kod građenja i time smo učinili grad Osijek još konkurentnijim u odnosu na druge gradove. Od 1. siječnja u gradu Osijeku svima rastu plaće jer Grad neće nadomjestiti ukidanje prireza, koji je iznosio 13 posto, povećanjem porezne stope na dohodak, za razliku od drugih velikih gradova. Bitno nam je svako radno mjesto, partner smo i svojim sugrađanima i poduzetnicima, veselimo se novoj velikoj investiciji. Nema stajanja, bit će još dobrih gospodarskih vijesti – dodao je gradonačelnik Radić.

Wolfgang Weber iz Uprave tvrtke IMS Gear rekao je da tvrtka posluje već 160 godina te da je do sada za europsko tržište proizvodila dijelove isključivo u Njemačkoj, a Osijek su izabrali zbog odlične lokacije i strateškog položaja, privlačne poduzetničke zone i iznimno susretljive gradske administracije, objavljeno je na službenim stranicama grada.

– Najvažnija je bila ambicija koju smo osjetili u gradskoj upravi, da žele pomoći i učiniti sve da osnujemo ovdje tvrtku. Danas smo napravili prvi korak. Potpisali smo kupoprodajni ugovor za zemljište. Sljedeći korak je izgradnja zgrade i konačno pokretanje proizvodnje, gdje također, siguran sam, možemo računati na pomoć Grada Osijeka. Što se tiče obrazovanja, Osijek ima sjajno sveučilište, tako da ovdje nalazimo savršene uvjete – rekao je Weber te dodao da će s proizvodnjom započeti tijekom 2025. godine kao i da namjeravaju zaposliti 250 do 300 radnika.

Komentari (1)
Pogledajte sve

njemačka hobotnica..

New Report

Close