U Zagorju najavljena investicija od 120 milijuna eura

Autor: Marija Brnić , 05. ožujak 2023. u 08:15
Knauf Insulation u Novom Marofu još od 80-ih ima pogone za proizvodnju izolacijskih materijala na bazi mineralne vune/PD

Njemački proizvođač izolacijskih materijala Knauf Insulation širi postojeću tvornicu u Hrvatskoj.

Novu veliku investiciju od 120 milijuna eura koju je najavio Knauf Insulation, Novi Marof dobio je u tijesnoj utrci s lokacijama u Sloveniji i Slovačkoj, koje su bile u užem izboru njemačke grupacije, koja posluje globalno i lider je u proizvodnji građevinskih materijala.

Prije donošenja konačne odluke, glavni partner Knauf Grupe Alexander Knauf kontaktirao je nadležne državne institucije, a prije tjedan dana objavljeno je nakon sastanka s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Davorom Filipovićem da će projekt realizirati u Novom Marofu, gdje Knauf Insulation još od 80-ih ima pogone za proizvodnju izolacijskih materijala na bazi mineralne vune.

81

posto proizvodnje hrvatskog pogona odlazi u izvoz, u Italiju, Njemačku i Francusku

Dodatni proizvodi
Projekt je, prema odgovorima koje smo dobili iz Knaufa, još u fazi pripreme, a bude li sve teklo u skladu s očekivanjima, početak gradnje očekuje se krajem ove i početkom iduće godine. Početak proizvodnje planiran je za 2025. Većinu ulaganja činit će ulaganje u opremu i strojeve, uz proširenje vlastitih R&D potencijala, a portfelj proizvoda iz nove linije u Novom Marofu će najvećim dijelom biti sličan postojećem.

Međutim, planira se proizvodnja i nekih dodatnih segmenata, poput proizvoda za zelena rješenja, rekli su nam u Knauf Insulationu. Proširena tvornica u Novom Marofu, kako je ustvrdio Dominique Bossan, glavni izvršni direktor Knauf Insulationa za Europu, Bliski istok i Aziju te član Upravnog odbora Knauf Grupe, bit će jedna od najvećih lokacija u Knauf Grupi, koja ima više od 300 proizvodnih baza diljem svijeta. Trenutno u Novom Marofu Knauf Insulation ima 236 zaposlenih, a s novom investicijom predviđeno je otvaranje još najmanje 70 radnih mjesta.

Ta je članica Knauf Grupe inače i jedan od najbrže rastućih proizvođača u niši izolacijskih materijala, sve važnijih zbog pridavanja pozornosti energetskoj efikasnosti u stambenim i poslovnim zgradama i industriji.

Tvrtka posluje u više od 40 zemalja i ima 28 proizvodnih pogona, te 6000 zaposlenika. Godišnji promet prelazi dvije milijarde eura. Podataka o financijskim rezultatima za Hrvatsku u prošloj godini još nema, a prema podacima za 2021., prihodi su prelazili 64 milijuna eura, a poslovanje ima uzlazni trend.

Uzlazni trend
Tvrtka je izrazito izvozno orijentirana, s udjelom izvoza u ukupnim prihodima od 81%. Glavna izvozna tržišta su Italija, Njemačka i Francuska, no izvoze i u ostale dijelove svijeta, poput Južne Amerike.

S novom investicijom izvozni potencijal dodatno će rasti, a građevinska rješenja plasirat će se, po riječima Bossana, prvenstveno u Italiju, Sloveniju, Mađarsku i Rumunjsku, a sustavi tehničkih, industrijskih i zelenih rješenja isporučivat će se cijeloj Europi.

Po riječima direktora Stjepana Mršića, u nabavi sirovina prioritetni su lokalni partneri, kojih ima više od 150. A za odabir Novog Marofa za realizaciju ove investicije u Knaufu jasno daju do znanja da su presudni bili atraktivna lokacija zbog položaja u srcu Europe, visokokvalificirana radna snaga i dobra infrastruktura.

Komentirajte prvi

New Report

Close