Novi kandidat za Uljanik, stečajni upravitelj traži hitnu prodaju riječkoj tvrtki Adria Mont

Autor: Marija Brnić , 29. siječanj 2024. u 19:02
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Adria Mont tvrtka je sa sjedištem u Kukuljanovu, u vlasništvu je Nermina Grace, a bavi se izradom i montažom cjevovoda za distribuciju nafte i plina, te izgradnjom spremnika za sirovu naftu velikih kapaciteta u naftnoj industriji.

Uoči sutrašnje skupštine vjerovnika, stečajni upravitelj Uljanik Brodogradilišta Loris Rak objavio je prijedlog hitne prodaje, bez natječaja, većinskog udjela u Uljanik Brodogradnji 1856 novom potencijalnom kupcu, riječkoj tvrtki Adria Mont. Rak je, prema obavijesti na e-oglasnoj ploči sudova, danas zaprimio ponudu Adria Monta, koji je za 54,77% udjela koje Uljanikova tvrtka u stečaju pokušava već neko vrijeme prodati, spreman platiti 6,45 milijuna eura. To je, kako se pojašnjava u obrazloženju, dvije trećine iznosa najniže cijene ispod koje se udjeli ne mogu prodati, a koja je utvrđena na zadnjoj sjednici skupštine vjerovnika. Rak svoj prijedlog argumentira time što je to jedina ponuda koju je zaprimio do trenutka podnošenja prijedloga za skupštinu, s time da nadodaje da je još jedna tvrtka najavila dostavljanje, no nije ju zaprimio. Zbog stanja u kojemu se Uljanik 1856 nalazi, a u neprekinutoj blokadi je već 74 dana, Rak predlaže da se ponuda Adria Monta odmah na skupštini vjerovnika prihvati.

“Iako svjestan da unovčenje neposrednom pogodbom nije najbolje rješenje za unovčenje stečajne mase, mišljenja sam da alternativa više nije moguća bez realne i vjerojatne opasnosti po cijeli postupak unovčenja i interes stečajnih vjerovnika”, zaključio je stečajni upravitelj. Adria Mont do sada se nije spominjao kao potencijalni kandidat, netom se pojavio, a koliko se može čuti, obavio je razgovore u resornim ministarstvima, jednako kao i drugi zainteresirani kupac, rumunjski biznismen Gabriel Valentin Comanescu. Nitko od njih nije sudjelovao na nedavnom natječaju, prije 15 dana (inače četvrtom po redu), na kojemu se većinski udjel u Uljaniku prodavao za 9,67 milijuna eura.

Adria Mont tvrtka je sa sjedištem u Kukuljanovu, u vlasništvu je Nermina Grace, a bavi se izradom i montažom cjevovoda za distribuciju nafte i plina, te izgradnjom spremnika za sirovu naftu velikih kapaciteta u naftnoj industriji. Surađuje s Inom i Janafom, koji su mu glavni klijenti, a trenutno su, kako navode u svojoj prezentaciji uz ponudu, uključeni u izvođenje projekata montaže cjevovoda i montaže brodskih sekcija u brodograđevnoj industriji u Italiji. Pri tom dodaju i da u ovom trenutku izvode samo radove montaže, ali kod partnera postoji velik interes da im ustupe posao predfabrikacije, odnosno izrade cjevovoda i brodskih sekcija. To bi, po svemu sudeći, bila okosnica za daljnji opstanak Uljanikove tvrtke uz Adria Mont kao vlasnika.
“Adria Mont želi postići sinergiju između brodogradnje i naftne industrije, gdje bi u narednim godinama uz postojeću infrastrukturu i geološku poziciju brodogradilišta proizvodili gotove i polugotove proizvode za najveće svjetske tvrtke”, stoji u objašnjenju Nermina Grace.
Zanimljivo je i da potencijalni kupac kojeg predlaže stečajni upravitelj ostvaruje manje prihode i ima manje zaposlenih nego Uljanik. U 2020. prihodi Adria Monta bili su na razini 2 milijuna eura, a tvrtka je zapošljavala 39 radnika, dok je Uljanik s 303 zaposlenika ostvario 13,2 milijuna eura prihoda. No, stečajni upravitelj, suprotno od pristupa kojeg je imao prije godinu i pol, kada je sličnu, ali tri puta veću ponudu, dao češki poduzetnik Jaroslav Strnad, sada požuruje da se bez odgode donese odluka o prodaji. Rak opravdava svoj prijedlog procjenom da nakon više neuspjelih pokušaja prodaje, kao i broj investitora koji su provodili dubinsko snimanje i uvjeti dosadašnjih ponuda koji su stizali ne ukazuju na interes koji bi jamčio sudjelovanje većeg broja gospodarskih subjekata na nekoj budućoj dražbi.

Zbog toga skupštinarima on predlaže prodaju Adria Montu, ostavljajući im da ocijene hoće li prihvatiti njegove argumente i, odluče li drugačije, hoće li to biti prilika za povoljnije namirenje ili daljnju opasnost od njegova onemogućenja. Alternativa je, jasno, poziv za prikupljanje ponuda.

U skupštini vjerovnika, inače, prevladava država, prvenstveno predstavnici Ministarstva financija.

Komentirajte prvi

New Report

Close