‘Novi europski proračun pogađa i europske i naše poljoprivrednike’

Autor: Poslovni.hr , 06. svibanj 2018. u 22:00
Agraru i kohezijskoj politici po 5% manje novca iz EU blagajne, Foto: Damir Špehar / Pixsell

Hrvatska poljoprivredna komora kroz članstvo u međunarodnoj organizaciji najavljuje daljnje pritiske na donosioce odluka u EU,

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra neprihvatljivim novi nacrt proračuna zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koji nakon 2020. predviđa za 40 posto smanjenje prihoda poljoprivrednika u odnosu na druge sektore, objavili su u petak iz HPK. Smatraju da će to poljoprivrednike EU, među njima i hrvatske, staviti u lošiji položaj u odnosu na druge sektore.

Europska komisija je u srijedu predložila veći Višegodišnji proračunski okvir (VFO) za 2021.-2027. u odnosu na razdoblje do 2020., ali i za po 5% manje za kohezijsku politiku i poljoprivredu.po 5 posto. To su dvije najveće stavke na koje otpada više od dvije trećine EU proračuna. U HPK drže i da poljoprivredni proizvođači ne bi trebali plaćati dvostruku cijenu izlaska Velike Britanije iz EU – kroz tržište i umanjenje proračuna.

Ističu i kako su svjesni napora EK da poveća EU resurse kako bi pokrili sve nadolazeće potrebe, no drže da za proizvođače treba učiniti više. Kao najveća i najutjecajnija organizacija u poljoprivredi Copa-Cogeca neće odustati od pritisaka na donositelje proračuna, ističe predsjednik HPK Mladen Jakopović.     

Komentirajte prvi

New Report

Close