Novi alat za prostorne planove nove generacije, uz besplatnu informaciju investitorima što se smije graditi

Autor: Suzana Varošanec , 11. srpanj 2022. u 13:35
FOTO: Pixabay

Novim modulom ePlanovi editor, koji je alat za izradu prostornih planova nove generacije, te prevođenjem planova stare generacije u planove nove generacije , Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine olakšava rad stručnim izrađivačima prostornih planova, svi prostorni planovi u RH bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način, dok će investitori za svaku lokaciju u Hrvatskoj vrlo jednostavno dobiti odgovor na pitanja koja što se smije ili ne smije graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično. Naime, podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu Informacijskog sustava prostornog uređenja.

Prostorni planovi nove generacije izrađivat će se kroz novi modul ePlanovi editor: naime, Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine razvija novu elektroničku uslugu koja će se koristiti za izradu prostornih planova nove generacije. U nastavku će se provesti ‘prevođenje’ planova stare generacije u planove nove generacije, tako da novo softversko rješenje i povezivanje s modulom ePlanovi s jedne strane olakšava rad stručnim izrađivačima i donosi standardizaciju cjelokupne prostornoplanske dokumentacije. Međutim, reformske aktivnosti kroz projekt  ISPU – Informacijski sustav prostornoga uređenja i njegovi moduli, i u ovom području predstavljaju ‘reformsku oluju’, jer će stručne izrađivače lišiti dugotrajnog prikupljanja i obrade podloga i ulaznih podataka, a investitori će za svaku lokaciju u RH u konačnici znati koja su pravila na snazi, počevši od pitanja što se smije ili ne smije graditi pa nadalje, sve online te besplatno.

Riječ je o web-GIS rješenju koje će besplatno moći koristiti stručni izrađivači prostornih planova – to su oni koji imaju suglasnost Ministarstva za obavljanje stručnih poslova prostornog uređenja, jer će im na raspolaganju biti alati koji omogućavaju “jednostavno i topološki uredno crtanje te jednoznačno povezivanje grafičkih i tekstualnih dijelova prostornih planova”.

“Kroz ovaj modul svi prostorni planovi u RH bit će izrađeni i prikazani na standardiziran način. Time će se investitorima koji ulaze u proces gradnje omogućiti da za svaku lokaciju u Hrvatskoj vrlo jednostavno dobiju odgovor na pitanja koja glase npr. što se smije ili ne smije graditi, kako građevina treba izgledati, koje tijelo izdaje posebne uvjete i uvjete priključenja u postupcima izdavanja dozvola i slično, a podaci će se besplatno moći pogledati na Geoportalu  ISPU-a, navode iz Ministarstva.

Modul ePlanovi editor će omogućiti znatno bržu i jednostavniju izradu planova, tako što će stručnim izrađivačima u ovom modulu biti na raspolaganju sve službene podloge, kao što su digitalne ortofoto karte, slojevi iz Registra prostornih jedinica (granice županija, gradova, općina i naselja, te adrese), uvijek ažurni digitalni katastarski plan, drugi važeći prostorni planovi, kao i svi dostupni podaci iz registara i evidencija javnopravnih tijela. Time će se izbjeći dugotrajno prikupljanje i obrada podloga i ulaznih podataka.

Cijeli sustav, podsjećaju, uspješno je testiran na području Primorsko-goranske županije, odnosno Grada Crikvenice kojima su prostorni plan županije – i to prostorni plan uređenja grada i 2 urbanistička plana uređenja ‘prevedeni’ iz stare u novu generaciju. Tako se provjerilo samo tehničko rješenje Editora, ali i prijedlozi podzakonskih propisa kojima se uređuje pitanje izrade prostornih planova.

Prema navodima iz Ministarstva, Editor će biti povezan s modulom ePlanovi, komplementarnim modulom namijenjenim nositeljima izrade prostornih planova za elektroničko vođenje procedure izrade i donošenja prostornih planova u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju. Tako će se osigurati sljednost i zakonitost postupka, ali i olakšati i ubrzati publiciranje prostornih planova koji su izradi kao i na snazi na geoportalu ISPU-a te u svim modulima gdje je to potrebno, primjerice tijekom postupka izdavanja dozvola. Projekt se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru projekta ISPU i njegovi moduli.

Komentirajte prvi

New Report

Close