Novi alarmi o dugu bolnica i stari apel za sustavna rješenja

Autor: Jadranka Dozan , 12. veljača 2020. u 13:02
Stari problemi za novog ministra/Tomislav MiletiĆ/PIXSELL

U godini izbora malo je izgledno da će Vlada baš sad ozbiljnije inzistirati na planovima održivosti.

Brojčanik bolničkih dugova neumoljivo radi. Samo koji dan nakon upozorenja veledrogerija da su na kraju 2019. dospjeli dugovi premašili 3,1 milijardu kuna, najsvježije brojke s kojima su došle na jučerašnji sastanak s resornim ministrom Vilijem Berošem pregazile su i tu brojku.

U Koordinaciji veledrogerija kažu kako su četira glavna dobavljača tijekom siječnja registrirala povećanje dospjelih obveza za dodatnih oko 200 milijuna, čime su sad već probile i 3,3 milijarde. Ukratko, niti dva mjeseca nakon hitne injekcije od tristotinjak milijuna kuna (iz državnog proračuna i HZZO-a) traži se nova.

Prema Ivanu Klobučaru, predsjedniku Koordinacije, veledrogerije traže promptno plaćanje 600 milijuna kuna, odnosno vraćanje na startnu poziciju s kraja 2018. Kao i prije, pritom apeliraju da se nadalje plaća koliko se potroši. A kao i njegovi prethodnici, novi ministar zdravstva je nakon sastanka na kojemu je obavješten o najnovijem povećanju “rupe u bolnicama” konstatirao je da je “situacija apsolutno neodrživa” te da “treba krenuti s razgovarima o sustavnom rješenju”.

3,3

milijarde kuna dug je bolnica na kraju siječnja 2020.

Da se problem se neće moći riješiti samo na relaciji veledrogerija i izravno nadležnog ministarstva zdravstva, također zvuči poznato. “Potrebno je uključiti i Ministarstvo financija i Vladu”, objasnio je Jasminko Herceg, predsjednik udruženja veledrogerija pri HGK. Upozorava pritom i da “ovim tempom veledrogerije neće moći izdržati do ožujka”.

U nastojanju da se kratkoročno zakrpa rupa dospjelih bolničkih dugova, novi je sastanak s dobavljačima lijekova i medicinskog materijala ministar najavio za idući tjedan. Nada se i skorom rješenju, jer svakako želi izbjeći pokretanje tužbi, ovrha i ugrožavanje opskrbe lijekovima.

Herceg

Ovim tempom veledrogerije neće moći izdržati do ožujka.

Trenutno se razmatra nekoliko opcija, tvrdi, ali zasad ne želi istrčavati. Ministarstvo financija, pak, u sličnim je zahtjevima za sanacije dugova (uglavnom bezuspješno) tražilo da se istodobno iznesu i planovi mjera racionalizacije i održivosti sustava.

Na kraju bi se ipak platilo dovoljno za x mjeseci mira. Iako i proračuni Ministarstva i HZZO-a iz godine u godinu rastu, uporno se pokazuju nedovoljnim. U godini izbora malo je izgledno da će Vlada baš sad ozbiljnije inzistirati na planovima održivosti, jer podjednako su nepopularni i potezi u smjeru smanjnja rashoda i povećanja prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close