Nove televizore nećete morati kupovati do kraja godine

Autor: Bernard Ivezić , 26. ožujak 2020. u 10:13
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zbog pandemije regulator odgodio prelazak na novi standard odašiljanja televizije, jer je procjenio da si u postojećim uvjetima građani ne bi stigli ili mogli nabaviti novu tehniku nužnu za praćenje TV programa preko odašiljača

Zbog pandemije koronavirusa nećete morati kupovati nove televizore ili barem set-top boxove za novi standard DVB-T2/HEVC barem do studenog ili prosinca. Telekomunikacijski regulator Hakom objavio je da zbog aktualne situacije produžio rok za prelazak na novi standard odašiljanja televizije za najmanje šest mjeseci.
Inicijalno rok je bio postavljen na 1. srpnja ove godine, ali je zbog dobrog tijeka priprema čak skraćen na 25. svibnja. Glavni razlog za skraćivanje bio je što prije oslobađanje slobodnih frekvencija za 5G mreže kao i povećanje kvalitete TV prijenosa, koji će s punim prelaskom na HEVC standard biti u cijelosti moguć u HD kvaliteti. No, Hakom sad procjenjuje da građani sad neće biti u mogućnosti ni financijski ni logistički zamjeniti svoje televizore ili nabaviti nove set-top boxove na vrijeme, a u protivnom bi ostali bez mogućnosti pristupa besplatnom i zakonski obveznom mediju prijenosa informacija – zemaljskoj televiziji.
“Odluka o odgodi donosi se jer je neizvjesno koliko dugo će epidemiološke mjere trajati te će borba protiv zaraze u Hrvatskoj i svijetu znatno utjecati na raspoloživost i dostupnost prijamnika hrvatskom stanovništvu, a u ovom trenutku je najvažnije osigurati neprekinuto informiranje svih stanovnika, kao i provođenje nastave za sve učenike putem televizijskih programa”, kažu u Hakomu.
Dodaju da će o točnom novom datumu prelaska javnost pravovremeno obavijestiti. U međuvremenu planiraju donijeti odluke o izmjeni svih potrebnih dozvola za uporabu radiofrekvencijskog spektra za zemaljsku televiziju pod istim uvjetima. Trenutačno se zemaljska televizija, znači preko TV odašiljača, do građana šalje preko DVB-T/MPEG-2 standarda. Novi standard bit će DVB-T2 i imati standard kodiranja H.265/HEVC. Budući da su tehnički poslovi pripreme odašiljanja na novom standardu mahom već odrađeni, Hakom dodaje da će gledatelji zemaljske televizije do konačnog prelaska na novi standard televizijske programe moći pratiti na oba standarda, i DVB-T-u i DVB-T2.

Komentirajte prvi

New Report

Close